Cum sunt transformate mai rapid resturile alimentare în combustibil, printr-o nouă tehnologie

Deșeurile alimentare sunt valorificate, printr-o tehnologie cunoscută deja, în combustibil „verde”, care rezultă în urma procesului de putrezire a materiilor vegetale și a resturilor alimentare. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au găsit o metodă pentru a obține mai repede acest tip de combustibil. 

combustibil
foto: wikimedia commons

În mod normal, procesul de putrezire prin care se realizează biocombustibilul durează săptămâni. Oamenii de știință de la Cornell spun că, folosind procesul numit lichefiere hidrotermală, înainte de fermentarea anaerobă (n.r. în absența aerului), deșeurile alimentare sunt valorificate mai eficient. Lichefierea hidrotermală presupune „gătirea” la temperaturi și presiuni mari a deșeurilor din care rezultă bio-ulei brut sau ulei de piroliză. Mai departe, rezultatul poate fi rafinat în biocombustibil.

„Deșeurile provenite din risipa alimentară ar trebui să aibă o valoare mai mare. Noi le tratăm ca pe o resursă și facem din acestea produse vandabile. Risipa alimentară înseamnă carbon – foarte mult carbon”, a spus Roy Posmanik, autorul care a coordonat cercetarea.

Cercetătorii spun că, după acest procedeu, starea apoasă, în care se transformă deșeurile alimentare, grăbește procesul. Microbii transformă deșeurile în metan, care apoi este stocat și folosit pentru a produce energie electrică și termică.

„Dacă s-ar folosi doar fermentarea anaerobă, ar trebui să așteptăm săptămâni, pentru a transforma deșeurile alimentare în energie. Materia apoasă rezultată din procesarea hidrotermală este mult mai potrivită pentru bacterii. Combinarea acestui proces cu fermentarea anaerobă este mult mai eficientă și mai rapidă. Vorbim despre câteva minute în cazul lichefierii hidrotermale și despre câteva zile în cazul fermentării anaerobe”, a spus Roy Posmanik.

În fiecare an, aproximativ 1,3 miliarde de tone de mâncare sunt pierdute sau aruncate, potrivit Organizației pentru Agricultură și Alimentație a Națiunilor Unite.

Coordonatorul studiului susține că, prin folosirea acestei metode, se ajustează raportul mâncare-apă-energie.

„Trebuie să reducem cantitatea de deșeuri pe care le depozităm groapă și trebuie să ne reducem amprenta de carbon. Dacă nu mai suntem nevoiți să extragem petrol din pământ și vom folosi fermentarea anaerobă pentru a face electricitate verde, contribuim la procesul de sporire a energiei și a securității alimentare.

Via Cornell University

Citește și: Camioane alimentate cu biometan, o soluție pentru valorificarea deșeurilor din risipa alimentară

spot_img

Ultimele știri