Republicanul, Prahova: Primaria Sinaia plimba ursul

Vizitele ursilor in Sinaia sunt atat de dese incat curtile de la marginea localitatii par sub un adevarat asediu. Oamenii se baricadeaza cum pot, de teama ca animalele sa nu-i atace, dar si ca sa-si apere orataniile din gospodarie. Lucratorii ocolului silvic patruleaza seara de seara pe la marginea padurilor, dar ursii gasesc intotdeauna un loc nepazit pe unde sa-si faca aparitia. Putini dintre cei peste 60 de ursi care traiesc in padurile din jurul statiunii nu stiu, inca, sa ia masa in oras.

Zona este rezervatie de geofond, asa ca animalele nu pot fi nici impuscate, dar nici mutate. Anul acesta, ursii par sa-si fi extins programul de vizite gastronomice in plina zi. Parafrazand, am putea spune ca atunci cand stapanul nu-i acasa, ursul danseaza pe masa. Cele mai frecvente au ramas totusi aparitiile nocturne. Cei care ies la drumul mare sa cerseasca mancare sunt hraniti de turisti. Unii dintre turisti risca si fac poze in apropierea ursilor. Ursii suporta cu greu bliturile, de dragul recompensei sub forma de hrana. Localnicii din Buda spun ca ursii au inceput sa coboare in sat in fiecare noapte. Ataca turmele de oi si dau iama prin stupi.

Sunt tot mai violenti, se plang localnicii, care se tem pentru viata lor. In cautarea hranei, ursii nu se mai tem de oameni si au inceput sa se apropie tot mai mult de casele acestora. Intra in curti fara sa se teama de cainii de paza. Ca sa scape de ursi, satenii au cerut ajutorul autoritatilor, care au apelat la randul lor Ministerul Mediului. Pana acum, insa, nimeni nu a facut nimic. O solutie ar putea fi construirea unui tarc de mari dimensiuni, dar si asigurarea hranei.

Uite ursul, nu e ursul!

Acum doua saptamani, Primaria Sinaia sustinea ca cei 11 ursi prinsi pana acum in statiunea prahoveana au fost mutati in fondul de vanatoare din Arges, desi autoritatile de aici neaga ca ar fi ajuns vreun animal in acest judet, iar seful Directiei Silvice Arges, Valerian Jinga, a declarat ca nu si-ar da niciodata avizul pentru ca acei ursi sa fie adusi la in judetul sau. Potrivit lui Valerian Jinga, oficialitatile locale din Sinaia si reprezentantii ICAS Brasov, cei care au capturat ursii de pe Valea Prahovei, nu au contactat institutia pana la ora actuala.

Jinga a spus ca au existat informatii ca ursii ar fi fost transportati, dupa capturare, in rezervatia de la Zarnesti. „Ursii nu sunt in Arges, pot fi pe un fond privat de care nu raspundem noi.”, a declarat Valerian Jinga. „Sunt aberatii si nu stiu ce interes au, ce vor sa ascunda, dar nu aveau cum sa intre pe fondurile noastre. E vorba de 12 ursi, trebuia facut studiu de impact de mediu. Totul, este o aberatie, in primul rand noi nu suntem subalternii Ministerului Mediului. Ce facem? Aducem ursii sa faca victime si in Arges? Ei sunt invatati la gunoaie si vor cobori in sate dupa hrana. Nu vor mai omori in Prahova, vor omori in Arges, ce am rezolvat? Ursii trebuie tinuti in rezervatii sau pe fonduri unde trebuie dezvatati de comportamentul lor deviant de a cauta hrana in pubelele de gunoaie sau pe strazile localitatilor, altfel tot efortul este de prisos.”, a mai spus Valerian Jinga, adaugand ca exista zvonuri cum ca o singura ursoaica cu doi pui s-ar afla pe un fond privat al judetului Arges.

11 ursi mititei. Adica 12… Sau 14?

Intre timp, cei 11 ursi au devenit 12. Autoritatile locale din Sinaia au informat ca 12 ursi din zona statiunii au fost capturati si transportati in judetul Arges, alte doua exemplare urmand sa fie prinse in cadrul unei actiuni demarate de primaria din localitate, dupa ce animalele si-au facut aparitia in mai multe zone din oras. Potrivit primarului orasului Sinaia, Vlad Oprea, primaria din localitate, in colaborare cu specialistii de la Institutul de Cercetare pentru Ameliorari Silvice (ICAS), a inceput o actiune de capturare a ursilor care in ultima perioada si-au facut din ce in mai des aparitia in diverse zone din statiune. Oprea a afirmat ca primaria Sinaia a solicitat si a primit aviz de la Ministerul Mediului pentru capturarea si transportarea in Arges a 14 ursi, un numar de 12 dintre acestia fiind deja capturati. Acesta a mai spus ca actiunea de capturare a animalelor, la care participa specialistii Institutului pentru Ameliorari Silvice, este una dificila, intrucat animalele sunt prinse cu ajutorul unor custi speciale, in care este pusa hrana drept momeala, dupa care sunt tranchilizate si transportate in Arges.

Pe de alta parte, Ramon Jurj, reprezentant ICAS, sustine ca toti ursii capturati de pe Valea Prahovei au fost tranchilizati, crotaliati si apoi gazduiti temporar in Rezervatia de ursi de la Zarnesti, din judetul Brasov, urmand ca apoi sa fie „relocati” in Arges. Dar, atat autoritatile din Sinaia, cat si reprezentantii asociatiei care administreaza rezervatia de la Zarnesti, sustin ca ursii nu au ajuns in niciun caz in rezervatia respectiva.

La Zarnesti n-ai sa zaresti!

Consilierul primarului din Sinaia, Mariana Miu Grigorescu spune ca are procese-verbale de primire semnate de reprezentantii Directiei Silvie Arges si ca afirmatiile lui Jinga sunt tendentioase. „Suntem sapte institutii implicate in acest proces, avem aprobare data pentru relocarea ursilor in Arges. Locatia exacta nu o putem da, insa va pot spune cu siguranta ca cei 11 ursi au fost mutati in fondul silvic de stat al judetului Arges”.

Se vede treaba ca este vorba tot de 11 ursi si, probabil, inca unul de rezerva. Sa fie! Marian Panait, consilier in cadrul Primariei Sinaia, a precizat ca nu stie locatia exacta, dar cu siguranta ursii au fost dusi „undeva in judetul Arges”. Cristine Lapis, presedintele Asociatiei „Milioane de prieteni”, care administreaza rezervatia de la Zarnesti, a declarat ca niciunul din ursii prinsi la Sinaia, sub Tampa sau in alte locuri, nu a ajuns vreodata la rezervatia de la Zarnesti. „Nici macar nu am primit vreo solicitare in acest sens pana acum. De fiecare data cand in rezervatie ajunge vreun urs, eu fac actele necesare la Agentia de Mediu pentru ca ursul este specie protejata si asa trebuie. Pana acum, nu am primit solicitari de a primi ursi si probabil ca declaratiile date de unii care au aratat in directia noastra au fost facute doar pentru a-i mai linisti pe oameni”.

Pe de alta parte, surse din cadrul Ministerului Mediu au declarat ca ursii de la Sinaia nu se afla in judetul Arges. Marea majoritate au fost relocati in judetul Brasov, li s-au pus cipuri si au fost indepartati de localitati.

Pentru mai multe informatii viziteaza Republicanul, Prahova

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri