Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Planul National pentru Achizitii Publice Ecologice costa 160.000 de lei

Bugetul total necesar implementarii Planului National de Actiune pentru Achizitii Publice Ecologice in 2008 si 2009 se ridica la 159.600 de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern privind stabilirea unor masuri pentru promovarea achizitiilor publice ecologice in Romania aferent perioadei 2008 – 2013, ce aproba Planul National de Actiune in domeniu.

Potrivit documentului, publicat pe site-ul Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, cele mai mari sume din buget, cate 57.000 de lei, vor fi alocate promovarii conceptului de achizitii publice ecologice prin intermediul campaniilor de informare, a conferintelor si a brosurilor, si organizarii de training privind achizitiile publice ecologice.

Proiectul de act normativ in domeniul achizitiilor publice ecologice, publicat de MMDD, promoveaza, pe de o parte, dezvoltarea unei piete de produse si servicii ecologice, care sa conduca la imbunatatirea performantei de mediu a serviciilor si produselor, precum si a tehnologiilor de obtinere a acestora, iar pe de alta parte vizeaza modernizarea institutiilor publice din punctul de vedere al achizitionarii de produse, servicii si lucrari, care sa includa, atunci cand este posibil, criterii ecologice in documentatia de atribuire.

Efortul financiar pe care il presupune achizitionarea de produse, servicii si lucrari ecologice este mai mare comparativ cu alternativele ne-ecologice, ceea ce explica si reticenta in adoptarea modelului achizitiilor ecologice, se precizeaza in document. Potrivit sursei citate, desi efortul financiar pe termen scurt este mai mare, daca luam in considerare intregul ciclu de viata al produsului, constatam ca pe termen mediu si lung, achizitiile publice ecologice duc la economisirea de bani si resurse.

Astfel, studiul RELIEF, cel mai mare proiect de cercetare privind achizitiile publice ecologice in Europa, desfasurat in perioada 2001 – 2003 in cadrul programului european de cercetare pentru Mediu si Dezvoltare Durabila, a calculat o serie de beneficii ce s-ar putea obtine in cazul in care achizitiile publice ecologice ar deveni o practica generalizata. Potrivit acestui studiu, daca toate autoritatie publice ar cumpara electricitate care provine din surse regenerabile, s-ar economisi peste 61 milioane tone de CO2 echivalent in fiecare an, aceasta cifra fiind egala cu 18 la suta din angajamentele UE sub protocolul de la Kyoto de a reduce emisiile de CO2 cu 340 milioane de tone.

De asemenea, daca toate autoritatile publice ar trece de la achizitionarea de alimente produse in mod conventional la cele produse in mod ecologic, s-ar economisi folosirea a 41.560 de tone de fosfati (PO4 – echivalent), adica o cantitate egala cu cea utilizata in fiecare an pentru circa 3,5 milioane de europeni. Mai mult, fosfatul este unul dintre principalii componenti ai fertilizatorilor organici, iar folosirea in exces a acestuia duce la poluarea apelor subterane, la alunecari de teren si eutrofizare.

In ceea ce priveste domeniul IT, achizitionarea pe scara larga a calculatoarelor mai eficiente din punct de vedere energetic – care indeplinesc standarde mai inalte decat criteriile EnergyStar – ar reduce facturile de electricitate si emisiile de gaze cu efect de sera in Europa cu pana la opt milioane tone de CO2.

spot_img

Ultimele știri