Republica Moldova și-a stabilit pentru următorii ani politicile de mediu, aliniate la Pactul Verde European, care are o foaie de parcurs pentru dezvoltarea durabilă și noul model al economiei moderne, transmite agenția Moldopres.
Potrivit Ministerului Mediului de la Chișinău, aceasta include o serie de domenii importante, precum reducerea poluării, biodiversitatea, sistemele alimentare, mobilitatea durabilă, aerul curat, apa, energia, economia circulară și altele.
„Moldova susţine agenda globală de mediu a Uniunii Europene prin numeroase inițiative la nivel internațional, neutralitatea climatică a UE pentru 2050 și obiectivele în domeniul biodiversității. Este de maximă importanță să ținem cont de faptul că transformarea verde este un proces, nu un scop în sine. Este o cale către dezvoltarea durabilă, echilibrul bunăstării și posibilitățile pe care le oferă mediul ce ne înconjoară”, a menționat ministrul mediului, Rodica Iordanov.
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks a subliniat importanța tranziției la economia verde. „Noi susținem Republica Moldova ca să treacă la o dezvoltare sustenabilă. În calitate de țară candidată la familia Uniunii Europene va trebui să respectați toate cerințele și solicitări care sunt incluse în Pactul Verde European și să asigurați armonizarea legislației Moldovei la acquis-ul UE”, a estimat Janis Mazeiks.
Ministerul Mediului promovează activ economia verde și circulară în documentele de politici, conexe cu implementarea obiectivelor Strategiei naționale de dezvoltare Moldova Europeană 2030. Este vorba de noua Strategie de mediu până în anul 2030, Programul de promovare a economiei verzi pentru perioada 2023-2027, Programul de dezvoltare cu emisii reduse până în 2030, Regulamentul privind etichetarea ecologică ş.a.
Citește și: România și Republica Moldova au semnat un acord de construire a unor apeducte pe sub Prut