Aparate defecte, haine uzate, obiecte stricate sau pe care nu le mai folosești și multe altele. Ce să faci cu toate aceste produse de care nu mai ai nevoie? Ei bine, unele ar putea să fie încă funcționale cu puțin efort, iar altele pot fi transformate și folosite în alte scopuri. În loc să le sortezi și să le arunci, iată câteva soluții alternative pentru a oferi o a doua viață achizițiilor tale. Conceptul de repari, reuse, recycle este unul care reduce presiunea asupra mediului înconjurător prin evitarea aruncării unor obiecte.
Repair, reuse, recycle – totul despre concept și legislație
Repară, refolosește, reciclează este un principiu cheie al economiei circulare și al sustenabilității, care promovează gestionarea eficientă a resurselor și reducerea deșeurilor. Se bazează pe ideea că obiectele și materialele pot fi păstrate în circulație cât mai mult timp, în loc să fie aruncate imediat după ce își pierd utilitatea inițială.
Refolosește
Renunță la produsele de unică folosință și alege variante reutilizabile de fiecare dată. Reutilizarea unui obiect este modul în care generațiile anterioare își maximizau resursele limitate într-o perioadă în care accesul la bunuri era mai restrâns.
Totuși, societatea modernă este orientată spre consumul de produse de unică folosință, fie că este vorba de ambalaje pentru alimente sau de ultimele tendințe în modă, așa că e necesar o adevărată schimbare de mentalitate pentru a face o alegere conștientă de a contracara acest trend.
De exemplu, scutecele de unică folosință necesită 200 de ani pentru a se descompune, iar până la vârsta de doi ani, un copil ar putea folosi până la 5.000 de scutece.
Totuși, beneficiile ecologice ale scutecelor reutilizabile pot fi anulate de apa și energia necesare pentru a le spăla, așa că este recomandat să le usuci natural și să nu folosești un program de spălare la temperaturi prea ridicate, făcându-le astfel cu 40% mai prietenoase cu mediul.
Dacă ești femeie, Ia în considerare trecerea la absorbante reutilizabile sau la cupa menstruală. Cupa poate dura până la 10 ani, iar absorbantele din material pot fi cumpărate sau realizate manual, ambele având mult mai puține dioxine provenite din albirea bumbacului, producând mai puține deșeuri în oceane și costând mai puțin pe termen lung.
Reutilizarea poate economisi bani masiv. În loc să cumperi haine noi în fiecare sezon, gândește-te cum ai putea să îți reînnoiești sau să transformi hainele vechi. Gândește-te dacă ai nevoie de produse complet noi și, dacă da, alege articole de calitate, care sunt făcute să dureze. Creează un „cerc virtuos” cu hainele pe care le porți, donându-le pe cele vechi la magazinele de caritate sau second-hand.
Repară
Prea multe obiecte sunt aruncate pur și simplu pentru că nu știm cum să le reparăm, este prea scump să o facem sau au fost concepute să devină învechite.
Acest fenomen este foarte întâlnit în cazul tehnologiilor, cum ar fi telefoanele. Evită orice produs care nu este construit pentru a dura, dacă este posibil. Dacă nu poți să-l repari, gândește-te la posibilitatea de a-l transforma în altceva.
Upcycling-ul, adică acordarea unei noi vieți unui obiect neglijat, este un curent în sine, inclusiv cu latură artistică, cu tutoriale online și articole în reviste despre utilizarea creativă a ghivecelor de grădină, până la lucrări de artizanat la scară largă realizate din obiecte reciclate.
Dar nu trebuie să fii un artist pentru a face upcycling: ia pur și simplu un obiect și alterează-l pentru a-l folosi într-un alt scop practic, de exemplu, transformă un casetofon vechi într-o piesă de decor prin simplă vopsire cu un spray.
Gunoiul tău ar putea fi comoara altcuiva, așa că înainte de a-l arunca, verifică dacă cineva ar putea să-l folosească prin site-uri online precum Vinted pentru haine, OLX sau Facebook Marketplace ori okazii.ro sau alte site-uri de acest gen.
Ai un produs sub garanție? Repară, nu arunca! Dă-le obiectelor tale o a doua viață prin repararea sau reutilizarea acestora. În loc să aruncăm lucruri de care nu mai avem nevoie, să căutăm modalități alternative de a le prelungi viața.
Repararea aparatelor înseamnă aruncarea unui număr mai mic de produse, ceea ce duce la o poluare mai mică și la mai puține produse noi.
Conform legii europene, toate aparatele au o garanție legală de 2 ani, care poate fi utilizată pentru reparații sau înlocuire în caz de defectare.
Garanția legală se aplică indiferent dacă achiziționezi de la un vânzător din Franța sau din altă țară UE.
Iată câteva exemple bune din Europa:
În Franța, precum și în Belgia, Bulgaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia și România, garanția este suspendată pe durata reparației produsului. Dacă optezi pentru reparații, în Austria, Croația, Franța, Grecia și Islanda, garanția ta va fi extinsă. Cumpărătorii francezi care fac achiziții pe site-uri europene destinate pieței franceze vor beneficia de o extindere a garanției produsului cu 6 luni dacă aleg să repare un produs defect.
Dacă vânzătorul înlocuiește produsul defect în loc să-l repare conform alegerii tale, vei beneficia de o garanție nouă de 2 ani pe produsul înlocuit.
O viitoare directivă europeană destinată să faciliteze repararea produselor în UE va extinde garanția legală cu încă un an, dacă produsul este reparat.
Această nouă obligație nu exclude posibilitatea de a avea condiții mai favorabile în unele state membre. Dacă ai îndoieli privind legea aplicabilă achiziției tale, nu ezita să contactezi ECC-ul tău, autoritatea care se ocupă de protecția consumatorilor din Uniunea Europeană (Centrul European al Consumatorilor).
Notă: Dacă garanția legală de conformitate a expirat, poți beneficia de o garanție comercială mai lungă oferită de comerciant sau de producător. Poți beneficia de cel puțin o reparație gratuită conform termenilor garanției produsului.
Viața după garanție – Următoarele reguli se aplică garanțiilor și garanțiilor pentru produse ale producătorilor din UE, care au fost modificate după cum urmează:
- Garanția producătorului și disponibilitatea pieselor de schimb pentru aparatele de refrigerare este de 7 ani.
- Piesele de schimb trebuie să fie disponibile timp de 10 ani pentru mașinile de spălat, uscătoarele și mașinile de spălat vase.
- Producătorii trebuie să livreze piesele de schimb în termen de 15 zile.
- Garanția/garantia produsului trebuie să detalieze posibilele defecțiuni, cum vor fi reparate și ce piese sunt înlocuibile ca standard.
- Producătorii trebuie să furnizeze o listă a pieselor de schimb disponibile pe internet.
✅ Bine de știut Dacă nu poți repara produsul sau obține piese de schimb, contactează cel mai apropiat atelier de reparații și gândește-te la numeroasele ateliere de co-reparații din Europa, unde poți găsi piesele de care ai nevoie.
În Grecia, România și Portugalia poți beneficia de asistență post-vânzare, inclusiv furnizarea de piese de schimb pentru durata medie de viață estimată a produselor.
În Slovenia, producătorul trebuie să repare produsele și să furnizeze piese de schimb cel puțin 3 ani după expirarea perioadei de garanție, contra cost.
În Belgia, Luxemburg și Olanda, micile reparații ale bicicletelor, încălțămintei, articolelor din piele, hainelor și textilelor pentru uz casnic sunt supuse unei cote reduse de TVA.
Iar în Amsterdam, de exemplu, există cafenele de reparat care au apărut acum 10 ani și acum există peste 1.700 la nivel mondial. Acestea sunt locuri de întâlnire gratuite, echipate cu unelte și materiale pentru a ajuta la repararea hainelor, mobilei, aparatelor electrice, bicicletelor, vaselor, jucăriilor etc. Vizitatorii își aduc obiectele defecte și, alături de voluntari specializați, le repară.
De asemenea, inițiativa „Right to Repair” luptă pentru drepturile consumatorilor de a repara ceea ce dețin.
Reciclează
Când ai încercat tot ce se poate, este momentul pentru ultimul „R”: reciclarea. Procesul de reciclare are propriul său impact de carbon, iar gestionarea deșeurilor are efecte colaterale asupra altor țări, pe măsură ce nivelurile de poluare cresc.
Deși China a refuzat să mai preia reciclările lumii, altele au intervenit deja pentru a acoperi golul. De exemplu, Turcia a ridicat un embargou privind importul anumitor tipuri de deșeuri de plastic, devenind principala destinație pentru deșeurile din Europa. Țări precum Malaezia, Thailanda sau Vietnam, care au preluat o parte din ceea ce China a lăsat în urmă, nu dispun de sisteme de gestionare a deșeurilor la fel de bine dezvoltate. Vietnamul a ajuns rapid la o limită a cantității de deșeuri pe care o poate gestiona: țara a anunțat în vara anului 2018 că nu va mai accepta importuri de resturi de plastic până în luna octombrie. Iată ce poți face pentru a ajuta la diminuarea deșeurilor:
Orice este făcut din metal, lemn, majoritatea plasticurilor, hârtie și deșeuri electronice are o opțiune de reciclare. Familiarizează-te cu ce poți recicla în ghena de gunoi și ce trebuie să duci în centre specializate. Fii conștient că obiectul pe care-l reciclezi poate afecta eficiența unui întreg camion de reciclaje, așa că reciclează cu înțelepciune.
Încearcă să nu cumperi produse ambalate în materiale care nu pot fi reciclate. Caută să cumperi bunuri reciclate din hârtie, cauciucuri uzate și alte materiale de acest tip.
Cumpără lucruri durabile
Dacă ai bani, aproape orice poate fi cumpărat, folosit, aruncat și cumpărat din nou. Este tentant să tratăm aceste obiecte ca pe niște bunuri de consum. Dar fiecare lucru pe care îl cumpărăm are atât un istoric, cât și un viitor, iar adesea niciunul dintre ele nu este pozitiv pentru clima noastră sau pentru cei implicați în lanțul de aprovizionare.
Atunci când faci o achiziție semnificativă și ai epuizat toate celelalte opțiuni, investește în obiecte de calitate, bine făcute, care sunt concepute să dureze.
❗Foarte puține obiecte ieftine din plastic vor fi transmise din generație în generație!
Schimbarea mentalității nu este dificilă, dar necesită cercetare. Învață să alegi recenziile de încredere și cum să echilibrezi cel mai bun raport calitate-preț cu etica, iar acest lucru va aduce beneficii pe termen lung.
Legislație UE
În Uniunea Europeană, responsabilitatea producătorilor în ceea ce privește repararea, reutilizarea și reciclarea produselor este reglementată prin diverse directive și reglementări menite să promoveze economia circulară și să reducă impactul asupra mediului.
Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (EPR)
EPR este un principiu de politică de mediu care atribuie producătorilor responsabilitatea financiară și/sau fizică pentru gestionarea fazei de post-consum a produselor lor. Aceasta încurajează producătorii să proiecteze produse mai durabile, ușor de reparat și reciclat.
Directive și Reglementări UE
- Directiva Cadru privind Deșeurile (2008/98/CE): Stabilește ierarhia deșeurilor, prioritizând prevenirea, reutilizarea și reciclarea. Producătorii sunt încurajați să creeze produse care generează mai puține deșeuri și sunt mai ușor de reutilizat sau reciclat.
- Directiva privind Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) (2012/19/UE): Obligă producătorii de echipamente electrice și electronice să finanțeze colectarea, tratarea și reciclarea produselor lor la sfârșitul ciclului de viață.
- Directiva privind Bateriile și Acumulatorii (2006/66/CE): Reglementează colectarea și reciclarea bateriilor, impunând producătorilor obligații specifice în gestionarea deșeurilor generate de produsele lor.
Fonduri și programe de finanțare
Uniunea Europeană oferă diverse fonduri și programe pentru a sprijini implementarea practicilor de reparare, reutilizare și reciclare:
- Programul LIFE: Este principalul instrument de finanțare al UE pentru proiecte de mediu și acțiuni climatice, susținând inițiative care promovează economia circulară.
- Orizont Europa: Programul de cercetare și inovare al UE care finanțează proiecte ce dezvoltă tehnologii și soluții pentru sustenabilitate, inclusiv în domeniul reciclării și reutilizării.
- Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR): Sprijină proiecte regionale care promovează dezvoltarea durabilă și tranziția către o economie circulară.
Implementare și inițiative
Statele membre ale UE sunt responsabile de transpunerea directivelor europene în legislația națională și de implementarea măsurilor corespunzătoare. Aceasta include:
- Stabilirea de scheme EPR naționale: Producătorii contribuie financiar la gestionarea deșeurilor generate de produsele lor.
- Promovarea centrelor de reparare și reutilizare: Crearea de infrastructuri locale care facilitează repararea și reutilizarea produselor, reducând astfel cantitatea de deșeuri.
- Campanii de conștientizare: Educația publicului privind importanța reparării, reutilizării și reciclării pentru protejarea mediului.
Metoda de reciclare care transformă deșeurile de plastic în substanțe chimice valoroase și energie curată
💡Știai că? Electrocataliza pe bază de fier descompune polistirenul și generează hidrogen ecologic.
Recent, o echipă de cercetători germani a raportat în revista Angewandte Chemie o metodă inovatoare de reciclare a deșeurilor de polistiren. Acest proces electrochimic eficient, alimentat de catalizatori accesibili pe bază de fier, generează hidrogen ca produs secundar și poate fi operat folosind energie solară.
Aproximativ 33% din materialele depozitate în gropile de gunoi sunt formate din polistiren (PS), utilizat pe scară largă în ambalaje și construcții. Totuși, doar aproximativ 1% din polistiren este reciclat.
Capacitatea mondială de producție a polistirenului a atins 15,4 milioane de tone în 2022 și continuă să crească.
Reciclarea plasticului, în special a polistirenului, este una dintre cele mai mari provocări sociale ale vremurilor noastre. Metode eficiente și accesibile de reciclare, care transformă deșeurile plastice în molecule mici valoroase utilizabile în sintezele chimice, ar reprezenta un pas important către o economie circulară sustenabilă bazată pe carbon.
O echipă condusă de Lutz Ackermann de la Institutul de Cercetare Friedrich Wöhler pentru Chimie Sustenabilă din Göttingen (Germania) a dezvoltat o metodă electrocatalitică pentru degradarea eficientă a polistirenului. Procesul produce o fracțiune relativ mare de produse monomerice, cum ar fi compușii benzoilici, care pot fi folosiți ca materii prime în procese chimice, precum și unele lanțuri polimerice scurte, conform scitechdaily.
O serie de reacții și produse intermediare conduc, în cele din urmă, la ruperea legăturilor carbon-carbon din structura polimerului. Principalele produse sunt acidul benzoic și benzaldehida. Acidul benzoic este utilizat ca materie primă în diverse sinteze chimice, inclusiv pentru producerea parfumurilor și conservanților. Procesul generează o reacție secundară utilă: producerea de hidrogen.
CITEȘTE ȘI:
Dreptul la Reparație 2026: aşa prelungim viața electrocasnicelor
Ai un încărcător? Da, este universal. Directiva încărcătorului unic a intrat în vigoare
#repara #refoloseste #recicleaza #reutilizeaza #upcycling #rightotrepair #upcicleaza #dreptullareparatie #dreptuldearepara #metodedereciclare #manifestoreciclare #recyclingmanifesto