Produse textile mai rezistente, mai ușor de reutilizat, reparat și reciclat

Deputații Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI) au adoptat recomandările privind măsurile UE pentru a se asigura că produsele textile sunt fabricate într-un mod circular, durabil și echitabil din punct de vedere social. Aceștia susțin ca produsele textile vândute în UE ar trebui să fie mai durabile, mai ușor de reutilizat, reparat și reciclat, făcute în mare măsură din fibre reciclate și fără substanțe periculoase.

Sfârșitul fast fashion

Pentru a combate supraproducția și consumul excesiv de haine și încălțăminte, membrii comisiei solicită adoptarea unor măsuri care să pună capăt „modei rapide”, începând cu o definiție clară a termenului bazată pe „volume mari de articole de îmbrăcăminte de calitate inferioară la niveluri scăzute de preț”. Consumatorii ar trebui să fie mai bine informați pentru a-i ajuta să facă alegeri responsabile și durabile, inclusiv prin introducerea unui „pașaport pentru produse digitale” în viitoarea revizuire a regulamentului privind proiectarea ecologică.

Reducerea emisiilor, a consumului de apă și energie, creșterea colectării și reutilizarii

Deputații europeni își doresc obiective ambițioase bazate pe știință pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pe întreg ciclul de viață al sectorului textilelor. Ei solicită Comisiei și statelor membre să se asigure că procesele de producție devin mai puțin consumatoare de energie și apă, să evite utilizarea și eliberarea de substanțe nocive și să reducă amprenta materialelor și a consumului. Cerințele de proiectare ecologică pentru toate produsele textile și de încălțăminte ar trebui adoptate ca prioritate.

De asemenea, se solicită ca revizuirea Directivei-cadru privind deșeurile să includă obiective separate specifice pentru prevenirea, colectarea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor textile, precum și eliminarea treptată a depozitării textilelor.

Printre celelalte recomandări incluse în raport se numără:

  • Interdicții explicite privind distrugerea produselor textile nevândute și returnate în normele UE de proiectare ecologică;
  • Reguli clare pentru a pune capăt practicilor de spălare ecologică, prin activitatea legislativă în curs privind împuternicirea consumatorilor în tranziția ecologică și reglementarea afirmațiilor ecologice;
  • Asigurarea unor practici comerciale corecte și etice prin aplicarea acordurilor comerciale ale UE;
  • Lansarea fără întârziere a inițiativei Comisiei de a preveni și de a minimiza eliberarea de microplastice și microfibre în mediu.

„Consumatorii singuri nu pot reforma sectorul textil global prin obiceiurile lor de cumpărare. Dacă permitem pieței să se autoregleze, lăsăm ușile deschise pentru un model fast fashion care exploatează oamenii și planeta de resurse. UE trebuie să oblige legal producătorii și marile companii de modă să opereze mai sustenabil. Oamenii și planeta sunt mai importante decât profiturile industriei textile. Dezastrele care au avut loc în trecut, precum prăbușirea fabricii Rana Plaza din Bangladesh, gropile de gunoi în creștere în Ghana și Nepal, apa poluată și microplasticele din oceanele noastre, arată ce se întâmplă atunci când acest principiu nu este urmat. Am așteptat suficient de mult – este timpul să facem o schimbare!”, a declarta raportorul Delara Burkhardt.

Este de așteptat ca raportul Comisiei ENVI să fie adoptat în plenul Parlamemtului European înaintea verii.

spot_img

Ultimele știri