Renaturarea Luncii Dunarii, prezentata Ministerului Mediului

Institutul National de Cercetari Delta Dunarii (INCDD) din Tulcea va prezenta, saptamana viitoare, la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) proiectul "Redimensionarea ecologica si economica a incintelor amenajate din Lunca si Delta Dunarii".

Directorul INCDD, Romulus Stiuca, a declarat ca prezentarea va avea loc pe data de 25 martie, la solicitarea secretarului de stat Lucia Varga, lucrarile prevazute in proiect avand beneficii atat pentru agentii economici si comunitati, cat si pentru mediu.

Una din aceste lucrari este cea care se va executa in zona I.C. Bratianu-Isaccea si care va avea efecte benefice atat asupra populatiei piscicole, cat si asupra agentilor economici din Galati.

"Galatiul este un oras care va avea probleme in cazul unor inundatii majore, el putand avea necazuri atat pe fluviu, cat si pe Siret si Prut. Zona I.C. Bratianu-Isaccea din Tulcea ar putea fi un descarcator la ape mari cu efecte benefice pentru populatia de ciprinide, dar si pentru zona in care se afla santierul naval Damen", a afirmat directorul INCDD, Romulus Stiuca.

El a spus ca lucrarile de renaturare cuprinse in proiectul "Redimensionarea ecologica si economica a incintelor amendajate din Lunca si Delta Dunarii" au fost realizate pe baza modelarii hidraulice a Dunarii de la intrarea fluviului in tara pana la Isaccea.

Potrivit acestuia, lucrarile vizeaza 530.000 de hectare, ele urmand sa fie scoase la licitatie de MMDD.

In urma cu un an, INCDD a anuntat lansarea proiectului "Redimensionarea ecologica si economica a incintelor amenajate din Lunca si Delta Dunarii in vederea fundamentarii strategiei nationale de management al riscului de inundatii".

Proiectul are in atentie trei prioritati. Prima dintre acestea vizeaza reconsiderarea liniilor de aparare a localitatilor impotriva inundatiilor, astfel incat solutiile constructive care vor fi adoptate sa apere atat localitatile, cat si obiectivele economice limitrofe, iar unde este cazul si zona de pasunat a animalelor domestice.

A doua prioritate a proiectului este renaturarea unor incinte indiguite in vederea crearii de zone umede de interes conservativ, printre obiectivele urmarite fiind reintegrarea in circuitul hidrologic natural al incintelor amenajate din Lunca si Delta Dunarii, restaurarea echilibrului hidrologic si ecologic, precum si dezvoltarea activitatilor traditionale.

Cea de-a treia prioritate, respectiv evaluarea pretabilitatii activitatilor economice din incintele amenajate in vederea redimensionarii acestora ca incinte mixte, are drept obiective stabilirea regimului de inundare dirijata la ape mari, precum si reconsiderarea activitatilor din incintele indiguite in functie de raportul cost/beneficiu pentru investitii si intretinerea digurilor de aparare.

Prima etapa a realizarii proiectului care vizeaza renaturarea Luncii Dunarii a constat in identificarea ariilor ce pot fi reconstruite ecologic, acestea fiind stabilite in urma realizarii de catre INCDD a unei harti digitale a luncii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri