Lideri internaționali, afaceriști de top și reprezentanți ai societății civile vor dezbate probleme-cheie legate de mediul înconjurător la Forumul economic global de la Davos, care va avea loc începând de mâine în Elveția. Presa internațională subliniază că la această ediție a Forumului vor fi prioritizate discuțiile despre riscurile schimbărilor climatice, risipa alimentară, cât și despre degradarea continuă a mediului, strâns legată de industrializare. Acordul pe climă de la Paris se află, de asemenea, în centrul discuțiilor, iar 2015 devine, inclusiv la Davos, un an-cheie pentru climă.
Fiecare ediție a Forumului aduce întrebări importante și caută răspunsuri pe măsură, dar ceea ce este important în acest an la Davos ține de numeroasele dezbateri care privesc modul în care economia ar putea să afecteze într-o mai mică măsură mediul înconjurător. Sesiunile de dezbateri de la Davos vor aborda teme de actualitate care țin de schimbările climatice. Iar investițiile în energiile regenerabile care câștigă din ce în ce mai mult teren, investițiile în transportul alternativ sau cele în mediul urban vor fi prioritare în cazul discuțiilor. Această nouă orientare a discuțiilor de la Davos, care se vor desfășura timp de patru zile în renumita stațiune din Alpii elvețieni, nu este aleatoare.
Clima reprezintă o urgență pentru 2015, an care marchează o cotitură în istoria politicii și a protecției mediului înconjurător la nivel mondial. Potrivit New Climate Economy Report, realizat de Comisia globală pe economie și climă, în următorii 15 ani industria globală va crește cu 50%, iar peste un miliard de oameni vor trăi în mediul urban, ceea ce presupune că investițiile în infrastructura energetică și în mediul urban se vor situa la aproximativ 90 de trilioane de dolari. Într-un astfel de context, la Davos va trebui luat un angajament ferm pentru protejarea mediului înconjurător, iar liderii economiei mondiale vor avea misiunea în cele patru zile de dezbateri să stabilească prioritățile pentru 2015, care se dovedește a fi un an crucial pentru soarta mediului înconjurător.
Citește și:
Lima: Mii de persoane au scandat ”Schimbați sistemul, nu clima!”
Săptămână decisivă la Lima. Maratonul diplomatic pe climă continuă
Lima: America Latină reîmpădurește 20 milioane hectare de teren degradat