Reexaminarea președintelui la Legea vânătorii, respinsă definitiv. USR acuză legalizarea braconajului

Deputații au adoptat miercuri pe bandă rulantă modificările la Legea vânătorii prin care sunt impuse cote zilnice de vânătoare pentru păsările migratoare, respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

După ce a stat la sertar câteva săptămâni, proiectul a fost adoptat în aceeași zi și în Comisiile de specialitate, apoi rapid în plen. Camera Deputaților este decizională, astfel că legea va merge la promulgare.

Singura formațiune care a votat împotrivă a fost USR, care contestase anterior proiectul și la Curtea Constituțională. Alți doi deputați – Mircea Fechet (PNL) și Csoma Botond (UDMR) au votat, de asemenea, împotrivă. Deputații AUR s-a abținut, în timp ce toate celelalte partide – PSD, PNL și UDMR, precum și minoritățile, au votat, în cea mai mare parte, favorabil.

Deputații USR Cristian Brian și PSD Ileana Dumitrache au încercat să aducă în cadrul comisiilor câteva amendamente pentru protejarea speciilor, însă acestea au fost respinse.

Speciile cinegetice se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele şi cu mijloacele admise de lege și potrivit aprobării adminstratorului, cu respectarea reglementărilor subsidiare privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii,” potrivit unui amendament depus de Brian. Forma adoptată elimină conceptul de număr maxim care poate fi recoltat într-un sezon. În felul acesta, limita la care se poate ajunge e condiționată doar de numărul de vânători și nu prin reglementări clare, precum existența unor limite a cotelor de recoltă aprobate anual de administrator, potrivit argumentației aduse de deputatul USR.

Dumitrache a încercat să impună studii de evaluare, însă și amendamentul său a fost respins. „Studiile de evaluare a efectivelor speciilor admise la vânătoare se întocmesc anual de către personalul cu specializare silvică sau cinegetică, angajat al gestionarului fondurilor cinegetice, sub coordonarea autorității publice centrale care răspunde de vânătoare”. Având în vedere modificările preconizate ale prezentei legi, dat fiind necesitatea identificării impactului real al vânătorii asupra efectivelor speciilor vânate, inclusiv asupra populațiilor de păsări admise la vânătoare, se impune necesitatea ca studiile de evaluare asupra efectivelor speciilor să fie realizate nu doar asupra speciilor sedentare, ci și asupra speciilor de păsări, ținându-se seama de statutul de periclitare prevăzut de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), potrivit argumentelor aduse de Dumitrache. Deputata PSD s-a abținut ulterior la votul din plen.

După vot, USR a acuzat că parlamentarii coaliţiei PSD-PNL-UDMR, alături de minorităţi, au votat pentru legalizarea braconajului, adoptând o serie de modificări la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prin care se dă liber la vânătoarea fără limite a păsărilor migratoare.

Această lege este o lege dată de vânători pentru vânători, este o lege care va distruge ecosisteme în România. Au fost invocate legi din alte ţări. Ei bine, dragi colegi parlamentari, trebuie să ştiţi că ţările care au adoptat astfel de legi, anul acesta, şi în anii anteriori s-au reîntors asupra acestor decizii tocmai pentru că au văzut ce consecinţe devastatoare au avut deciziile lor. Noi suntem ţara care astăzi decide că facem aceleaşi greşeli pe care alte ţări astăzi le îndreaptă. Am ascultat dezbaterile din comisii, am văzut experţi, am văzut societate civilă care a venit şi a dat simulări, au arătat date concrete, au arătat cifre concrete, toate au fost date la o parte de nişte vânători care au venit şi au spus ‘este sigur, este foarte bine să vânăm fără niciun fel de limită’”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu.

La rândul său, deputatul USR Adrian Giurgiu a subliniat faptul că proiectul de modificare la Legea vânătorii, deşi a fost retrimis în Parlament, a trecut prin circuitul legislativ fără niciun fel de modificare.

Se pare că în Parlament am rezolvat toate problemele României, s-a rezolvat problema preţurilor la gaze, la energie şi acum ce ne deranjează pe noi sunt turturelele şi nu ştim cum sa rezolvăm această problemă decât cu puşca. Este o lege retrimisă de preşedinte şi a trecut şi prin comisii fără niciun amendament, fără nicio modificare. În acest fel, PNL se pare că a luat calea PSD şi merge pe mâna vânătorilor, o să avem cote de 22 de ori mai mari decât cele actuale şi o să omorâm o grămadă de păsări fără să avem studii, fără să ştim să le numărăm şi cu zâmbet pe buze, aşa cum fac vânătorii zilele acestea”, a subliniat deputatul USR Adrian Giurgiu despre Legea vânătorii.

Pe același subiect: Senatori cu pușca în mână: Păsările și urșii rămân în bătaia focului

Reprezentantul SOR, Dan Hulea, a atrăgea atenția cu privire la această lege într-un interviu pentru Green Report: Avem nevoie de studii științifice privind productivitatea și mortalitatea anumitor specii de păsări în baza cărora să atribuim cote de vânătoare

USR a atacat această lege la Curtea Constituțională, însă fără succes: CCR a decis că Legea care stabilește cote zilnice de vânătoare pentru păsări e constituțională. Președintele poate cere reexaminarea

Inițiatorul, Gheorghi Nacov, mulțumea plenului pentru că „le permite vânătorilor să își facă datoria”. Parlamentarii au adoptat cotele zilnice de vânătoare pentru păsări. Inițiator: „Vă mulțumesc în numele vânătorilor că ne-ați dat ocazia să ne îndeplinim obligația legală”

Pe același subiect: Păsările migratoare în pericol! Cotele anuale se elimină, vânătorii primesc cote zilnice

spot_img

Ultimele știri