Parlamentarii au adoptat cotele zilnice de vânătoare pentru păsări. Inițiator: „Vă mulțumesc în numele vânătorilor că ne-ați dat ocazia să ne îndeplinim obligația legală”

Parlamentarii au modificat marți legea vânătorii, permițând cote zilnice per vânător pentru anumite specii de păsări migratoare, care vor înlocui actualele cote anuale.

Astfel, 205 de parlamentari au votat pentru, 57 contra, 11 s-au abținut, iar 5 nu au votat. USR a fost singurul partid care s-a împotrivit inițiativei în întregime, dar și Gabriel Andronache (PNL) și Csoma Botond (UDMR) au votat împotrivă. O serie de alți parlamentari de la PNL sau minorități s-au abținut.

După vot, inițiatorul proiectului, Gheorghe Nacov, din partea minorității bulgare, și care este și vânător, a spus: „Vreau doar să vă garantez că ați votat pentru o mai mare protecție a fondului cinegetic și a păsărilor în special. Oricât de greu ar fi de înțeles pentru unii. Am constatat în această perioadă că vânătoarea, evident, nu trebuie justificată, dar ar trebui mai mult explicată. La noi în țară nu este doar o tradiție milenară, este o necesitate având în vedere ce se întâmplă cu mediu, iar păstrarea echilibrului între specii și păstrarea biodiversității poate fi făcută doar de protectorul legal al faunei și acesta este vânătorul. Vă mulțumesc în numele vânătorilor români că ne-ați dat ocazia să ne îndeplinim obligația legală”.

Green Report a mai scris despre acest proiect aici: Păsările migratoare în pericol! Cotele anuale se elimină, vânătorii primesc cote zilnice

Și aici: Simbolurile României rămân în bătaia puștii. Legile prin care s-ar interzice vânătoarea de capre negre și ciocârlii sunt blocate în Parlament de doi ani

Semnalul cu privire la această inițiativă a fost tras inițial de Societatea Ornitologică Română (SOR). Comisia de mediu și Comisia pentru ape din Senat au acordat un raport nefavorabil, iar Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ.

Ulterior, Agent Green a solicitat de urgență reanalizarea și dezbaterea publică a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, spunând că, dacă va fi adoptată în forma propusă, va duce la împușcarea a zeci de mii de păsări în România și abandonul statului în exercitarea rolului asumat pentru menținerea stării de conservare a acestor specii.

spot_img

Ultimele știri