Reducerea amprentei de CO2 determina sustenabilitatea termocentralelor

Viitorul termocentralelor depinde de reducerea masiva a amprentei de CO2, a declarat Constantin Balasoiu, director general executiv al Complexului Energetic Oltenia, in cadrul workshop-ului “CCS – Solutia tehnologica optima pentru o economie europeana cu emisii reduse de carbon”.

“Productia de energie electrica pe baza de carbune poate fi sustenabila numai in conditiile in care amprenta de CO2 se reduce semnificativ si in felul acesta avem garantia unei productii care sa detina o cota de piata importanta pe viitor”, a spus Balasoiu. Potrivit acestuia, proiectul de captare si stocare a CO2 “Getica” este o sansa pe care Romania si termocentrala Turceni nu o pot rata.

“La o productie de 18 TW, cat avem la Turceni, emisiile sunt de 17 milioane tone de CO2 anual, iar un asemenea proiect ofera o economie de 1,5 milioane tone de CO2”, a explicat Balasoiu. Acesta a subliniat ca termocentrala Turceni a devenit cel mai mare producator de energie electrica din Romania. “In 2011 am avut o cota de 32 la suta din energia produsa, iar anul acesta, din cauza secetei, vom avea peste 35 la suta”, a punctat reprezentantul Complexului Energetic Oltenia.

Termocentrala Turceni este una dintre cele mai mari din Europa, cu o putere instalata de circa 2000 MW.

Cosmin Zaharia

Foto: www.ispe.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri