Numărul de avize emise de SUMAL în data de 7 septembrie 2021 a fost de 24.793, cu peste 40% mai mare decât în aceeași zi a anului trecut, când a generat 17299 de avize de transport, potrivit datelor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Aceste date demonstrează, fără echivoc, eficiența noului SUMAL. Anul trecut, în aceeași zi, se înregistrau cu 40% mai puține transporturi legale, asta în condițiile în care exploatarea este la aproximativ același nivel. Putem trage concluzia că diferența era reprezentată de transporturi de lemn nefiscalizat. Însă SUMAL 2.0 a pus capăt acestui fenomen. Chiar dacă vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minim ilegalitățile din sectorul silvic şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
Prin PNRR, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va avea la dispoziție peste 40 milioane de euro pentru digitalizare în domeniul mediului, investiții care vor contribui la: sporirea capacității de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor printr-un sistem IT care va fi integrat cu SUMAL 2.0 și va monitoriza obligațiile legale legate de recoltarea lemnului, regenerarea forestieră în timp util, sănătatea pădurilor, menținerea stării de conservare a habitatului forestier, adaptarea la schimbările climatice a ecosistemelor forestiere. Aceste investiții vor include și cadastrul forestier, precum și monitorizarea pădurilor prin imagini satelitare.
Reamintim că SUMAL 2.0 a fost operaționalizat la 31 ianuarie 2021. Această nouă variantă a sistemului informatic de monitorizare a trasabilității lemnului descurajează tăierile ilegale de lemn și aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic, prin debirocratizarea acestuia și prin automatizarea fluxurilor de date care, în anii trecuți, se realizau manual.