Reciclarea si energia regenerabila, printre prioritatile noii strategii a Uniunii Europene

Comisia Europeana isi propune sa dezvolte potentialul pietelor de bunuri si servicii inovative prin intermediul strategiei Lead Market Initiative for Europe (LMI), informeaza europa.eu.

Strategia vizeaza facilitarea inovatiilor pe sase piete importante: e-sanatate, constructiile sustenabile, reciclarea, produsele organice, energia regenerabila si industria textilelor de protectie.

Aceste piete au o puternica baza tehnologica si industriala in Europa si depind de stabilirea unor politici publice favorabile. Pentru fiecare piata exista un plan de actiune de 3-5 ani. Potentialul pietelor este de 300 de miliarde de euro pana in 2020 si trei milioane de locuri de munca.

"Europa trebuie sa-si dezvolte pietele intr-un mod mult mai inovativ. Lead Market Initiative a identificat cele mai importante piete in curs de dezvoltare, in care Uniunea Europeana are potentialul de a deveni lider mondial si in care coordonarea actiunilor este necesara imediat", a declarat Gunter Verheugen, comisarul european pentru Intreprinderi si Industrie.

E-sanatatea vizeaza implementarea solutiilor ICT pentru pacienti, servicii medicale si institutii in vederea eficientei economice, dar si pentru a face fata in viitor fenomenului de imbatranire a populatiei europene.

Constructiile sustenabile devin vitale in contextul in care cladirile consuma 42% din energia europeana si sunt responsabile de 35% din totalul emisiilor.

Industria textilelor de protectie este estimata in prezent la 10 miliarde de euro si poate creste cu 50% in urmatorii ani.

Desi se afla intr-o pozitie buna pe piata produselor organice, Uniunea Europeana trebuie sa mai faca eforturi pentru ocuparea primei pozitii in acest domeniu, imbunatatind transparenta, certificarea si modul de etichetare a produselor.

Piata de reciclare are o valoare de 24 de miliarde de euro, dar sunt necesare masuri pentru deblocarea intregului potential, cresterea eficientei si incurajarea inovatiei.

Dezvoltarea energiilor regenerabile este incetinita de costurile ridicate, cererea scazuta si barierele economice. Un cadru european flexibil ar putea asigura 20% din cererea energetica obtinuta din surse regenerabile.

LMI face parte dintr-o strategie mai larga a Uniunii Europene pentru sustinerea inovatiei in Europa.

spot_img

Ultimele știri