Reciclam doar 1% din deseuri

In Romania, mai putin de 1% din cantitatea totala de deseuri este colectata si reciclata, comparativ cu Ungaria, unde ponderea este de 12% sau Germania, unde se reutilizeaza aproape 100% din deseuri, au declarat pentru Green Report repezentantii a doi furnizori de utilaje pentru reciclare si sortare.

“In Romania, acel un procent de deseuri reciclate este reprezentat aproape in totalitate de resturi industriale. Restul deseurilor se depoziteaza la groapa de gunoi. In Germania, de exemplu, la gropile de gunoi nu ajung decat deseurile inerte, din care fac parte produse din sticla sau piatra”, a explicat reprezentantul Titech, importator de tehnologii de sortare a deseurilor.

In Bucuresti, tone de deseuri la groapa de gunoi

La randul sau, directorul general al Euriteh, Emilian Gherdan, a spus ca nicaieri in Europa, deseurile urbane nu ajung de la sursa direct la groapa de gunoi, cum se intampla in Romania.

“In Bucuresti se duc la groapa mii de tone de deseuri in fiecare zi. Este o cantitate enorma, daca tinem cont de faptul ca doar o parte infima, de 1%, se sorteaza si recicleaza. Nicaieri in Europa nu se mai intampla acest lucru”, afirma Gherdan.

Principalul motiv pentru lipsa activitatii de reciclare, este, in opinia acestuia, dezinteresul companiilor de salubritate, care considera reciclarea un fenomen nerentabil.

“Este mult mai rentabil pentru salubristi sa colecteze gunoiul si sa-l arunce la groapa decat sa-l selecteze si sa-l trimita la reciclare. Pentru acesta activitate este nvoie de investitii destul de importante in tehnologie, iar firmele de salubritate nu sunt dispuse sa faca eforturi financiare in acesta directie, desi, pe termen lung, ar deveni foarte profitabila”, a precizat reprezentantul Euriteh.

Varianta oficiala: 5 la suta reciclare

"Eu  nu cred  in aceasta cifra de 1 la suta, dar nu e mult mai mare – undeva la 5 la suta", a declarat, in cadrul unei conferinte, Ionut Georgescu, directorul Directiei Gestiune Deseuri si Substante Periculoase din Ministerul Mediului si Padurilor.

In ultima zi a expozitiei ROMENVIROTEC de la Bucuresti, directorul Georgescu a amintit ca tintele Uniunii Europene pentru anul 2020, pe care le urmareste si Romania, sunt reciclarea a 50 la suta din deseurile provenite de la populatie, precum si reciclarea a 70 la suta din deseurile provenite din constructii si demolari. "Trebuie sa recunoastem ca nu vom putea realiza reciclarea a 50 la suta din toate deseurile provenite de la populatie. Incercam sa realizam reciclarea a 50 la suta din deseurile de hartie, metal, plastic, sticla si biodegradabile, adica 50 la suta din 75 la suta din deseurile provenite de la populatie", a explicat reprezentantul Ministerului Mediului.

Gabriel Botezatu

Mihai Diac
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri