Realitatea: 20% din mamiferele lumii sunt pe cale de dispariție

Cel puțin 20% din mamiferele lumii sunt amenințate cu dispariția, speciile mari aflându-se în cel mai mare pericol, potrivit unui studiu asupra 5,487 de mamifere.
 

Extinderea terenurilor pentru agricultură și vânătoarea sunt principalele cauze ale extincțiilor, potrivit studiului, publicat în revista Philosophical Transactions of the Royal Society B. Acest lucru înseamnă că oamenii sunt cei care provoacă cea mai mare perioadă de extincții a mamiferelor din istorie.

"Exemplul pe care îl dau cel mai des este diavolul tasmanian, cunoscut mai ales din desenele Looney Tunes – Taz, pentru că este un exemplu al unei specii fără probleme, care ajunge, brusc, într-un grav declin, a declarat principalul autor al studiului, Michael Hoffmann, pentru Discovery News, precizând că specia este exterminată de un tip de cancer la față.

Hoffmann, cercetător pentru Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), și echipa sa au analizat datele adunate pentru Lista Roșii a IUCN. Ele se întind pe perioada dintre 1996 și 2008, când a existat ultima evaluare a statusului lor de conservare.

"Speciile mari sunt mai amenințate cu dispariția, întrucât marile mamifere sunt mai puține, se reproduc mai încet și sunt mai vulnerabile la vânătoare și alte forme de exploatare", explică Hoffmann.

În afară de mărime, locul unde trăiesc este important în starea de conservare a mamiferelor. De exemplu, Asia de Sud-Est, este un loc unde exploatarea în exces duce la consecințe grave.

Numărul populațiilor scade atât de repede, încă din 2008 este posibil ca unele mamifere să fi dispărut deja. Unul din ele este Pipistrelle, o specie de liliac de pe Insula Crăciunului.

"În ianuarie 2009, mai erau circa 20 de indivizi. În august 2009, autoritățile s-au întos pe insulă pentru a captura câteva exemplare, în încercarea de a le înmulți în sălbăticie. Au găsit unul singur, pe care nu au reușit să îl prindă", povestește cercetătorul.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri