Raport PwC: Tranzactiile legate de eficienta energetica s-au triplat

Pe plan global, tranzactiile legate de eficienta energetica s-au triplat in volum la peste 3 miliarde de dolari, adica 11% din totalul tranzactiilor din sectorul energiilor regenerabile, potrivit PwC Renewables Deals, raportul anual care urmareste fuziunile si achizitiile din domeniu la nivel global. 

Activitatile economice in domeniul eficientei energetice au depasit chiar, ca valoare, segmentul de piata cel mai activ din 2009, hidroenergia. Totusi, in prezent, proiectele de energie solara si cele de energie eoliana reprezinta in continuare grosul tranzactiilor din acest sector. 

”Si in Romania, volumul tranzactiilor in acest sector a crescut in 2010 si este posibil sa se mentina ridicat si in anii urmatori, daca se limpezeste cadrul legislativ si daca se fac imbunatatirile necesare in sistemul de transport al energiei electrice”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati, PwC Romania. 

Potrivit raportului, piata americana a generat cea mai mare parte a cresterii tranzactiilor din zona eficientei energetice, ceea ce reflecta trei factori: potentialul ridicat de a face economii de energie, impactul crescut al cadrului de reglementare (spre exemplu noul cod american al constructiilor civile care vizeaza reducerea cu 30% a consumului de energie pentru cladirile noi) si cresterea pretului energiei conventionale, in special a hidrocarburilor.  

Chiar daca numarul tranzactiilor din acest domeniu s-a triplat, valoarea totala a acestora a scazut la 33,4 miliarde de dolari americani (fata de 48,8 miliarde de dolari in 2009).

Interes pentru reducerea consumului

„Cresterea tranzactiilor din domeniul eficientei energetice nu este surprinzatoare, indeosebi in America de Nord, pentru ca, in incercarea de a reduce factura energetica si emisiile de gaze cu efect de sera, trebuie sa te orientezi catre zonele care pot genera cele mai rapide rezultate. Exista un interes sporit in randul consumatorilor pentru reducerea consumului energetic, ceea ce, daca este combinat si cu un cadru de reglementare adecvat, va duce la crearea unei piete atractive pentru furnizorii de servicii de eficientizare energetica”, a adaugat Alexandru Lupea.

El a precizat ca, in Romania, economia de energie si eficienta energetica va deveni de mare actualitate odata cu uniformizarea pretului la gaze pe piata interna si a reducerii subventiei la incalzire.

Investitii in energia nucleara, solara si eoliana

Alte evolutii semnificative ale pietei au reprezentat intrarile unor companii americane si franceze din sfera energiei nucleare in sectorul energiei solare si eoliene, intrari care fac parte dintr-o miscare mai ampla a companiilor din sectorul nuclear de a patrunde in zona energiilor regenerabile pentru a-si diversifica productia de energie.

„Multe dintre aceste companii producatoare de energie nucleara cauta sa-si diversifice oferta. Reactia fata de accidentul nuclear din Japonia a fost de a-si reanaliza strategia. Desi acest lucru nu va duce la blocarea investitiilor in energia nucleara, ar putea duce pe termen scurt la o implicare si mai mare a producatorilor de energie nucleara in sectorul energiei regenerabile”, a precizat Lupea.

In pofida volumelor de tranzactionare in crestere, pretul suplimentar pe care sunt dispusi investitorii sa-l plateasca pentru o afacere din acest domeniu, s-a redus, in principal datorita diminuarii asteptarilor de pret ale vanzatorilor, precum si a intarzierii introducerii unor reglementari referitoare la reducerea emisiilor de carbon, se mai arata in raportul PwC. 

Foto: globalwarmingisreal.com

Raluca Petrescu

Cititi si:
 

Traian Basescu propune reorientarea fondurilor blocate in justitie catre anveloparea blocurilor

UE trebuie sa investeasca mai mult in eficienta energetica a locuintelor

Proiectele de eficienta energetica ale companiilor romanesti, premiate de BERD

spot_img

Ultimele știri