O privire asupra provocărilor de mediu și deciziilor recente arată cum autoritățile din Sectorul 6 al Capitalei montează primele ghene subterane pentru precolectarea separată a deșeurilor, în timp ce în Europa statutul de protecție al lupului a fost redus, iar o specie invazivă de viespi gigantice a ajuns pentru prima dată pe continent. Totodată, resturi de construcții abandonate afectează locuitorii din Galați, iar fermierii europeni își exprimă nemulțumirile față de acordul UE-Mercosur.
- Autoritățile din Sectorul 6 al Capitalei au început să monteze primele ghene subterane. Până în luna ianuarie 2025, 222 de astfel de puncte de precolectare separată ar trebui amplasate în tot sectorul, anunță Buletin de București.
- În Uniunea Europeană s-a a dat undă verde slăbirii protecției lupului. Comitetul Convenției de la Berna al Consiliului Europei a adoptat o propunere a Uniunii Europene de modificare a statutului de protecție al lupului de la „specie de faună STRICT protejată” la „specie de faună protejată”, transmite Green Report.
- O specie de viespi gigantice, de mărimea unei baterii, a ajuns pentru prima dată și în Europa. Viespile sunt extrem de agresive și reprezintă un pericol chiar și pentru om, în condițiile în care înțepătura sa provoacă mari dureri, care țin foarte mult, scrie Știrile ProTV.
- Resturi de construcţii au abandonate în Micro 39A din Galați. Acestea sunt peste tot, inclusiv platforme betonate unde au existat chioşcuri, astfel încât deplasarea pe jos a devenit o problemă. Primăria Galați spune că lucrările fac parte dintr-un amplu proiect de modernizare și că lucrările vor mai dura, transmite Viața Liberă.
- Urșii și ciorile au produs cele mai multe pagube în acest an în culturile agricole, silvice și gospodăriile din județ, potrivit unui raport al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Covasna. Aproape 440 de animale domestice au fost atacate, iar suprafețele de culturi distruse de animalele sălbatice însumează 156,5 hectare, anunță G4Media.
- Un studiu realizat recent în Anglia de către o echipă internațională de oameni de știință a arătat că vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care includ și carne în dieta lor. Aceste alimente conțin aditivi și compuși chimici uneori nesănătoși, adăugați pentru a îmbunătăți gustul, textura, prospețimea sau aspectul. Studiul atrage atenția că beneficiile pentru sănătate obținute prin reducerea consumului de carne roșie ar putea fi anulate de riscurile asociate alimentelor ultraprocesate. Mai multe detalii despre studiu în articolul de la Spot Media.
- Statele membre UE vor scutirea industriei auto de amenzile pe noxe aplicate din 2025. România, Italia, Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Austria s-au aliat în sprijinul producătorilor europeni de autovehicule. Amenzile stabilite pentru anul 2025 în cazul nerespectării emisiilor de CO2 sunt o problemă majoră, care vor stopa investițiile necesare inovării sectorului, anunță Digi24.
- Tensiuni cresc între fermierii europeni și noul comisar pentru agricultură din cauza acordului UE-Mercosur. Semnarea acestui acord comercial cu țările Mercosur la începutul mandatului noii comisii ar reprezenta o lovitură severă pentru agricultura europeană. Această mișcare contrazice și abordarea bazată pe dialog promovată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Agricultorii din întreaga Europă au exprimat îngrijorări puternice și clare cu privire la implicațiile economice și sociale ale acestui acord. Mai multe detalii în articolul de la G4food.
#gestionareadeseurilor #lupiinpericol #insecteinvazive #fermierinemultumiti #europaecologica #solutiidurabile #wolfconservation #policyshifts #urbandevelopment