Subiectele săptămânii aduc în prim-plan decizii europene privind guvernanța economică, proiecte de sustenabilitate precum parcurile solare și campanii locale pentru colectarea deșeurilor voluminoase. În același timp, COP29 a ridicat semne de întrebare privind angajamentele globale pentru combaterea schimbărilor climatice, iar noi reglementări fiscale și de mediu anunță schimbări semnificative în România.
- Comisia Europeană a prezentat marţi, 26 noiembrie, primul pachet de toamnă al semestrului european de la intrarea în vigoare, în aprilie 2024, a reformei ample şi ambiţioase a noului cadru de guvernanţă economică al UE. Aceasta consideră că datoria României este plasată pe o traiectorie descendentă sustenabilă, transmite Economica.net.
- Primăria Sectorului 1 anunță că, la mijlocul lunii decembrie, bucureștenii din cartierele Aviației și Băneasa pot scăpa de deșeurile voluminoase de care se împiedică prin casă participând la campania de strângere gratuită a deșeurilor mari. Aceasta are loc în zilele de 14 și 15 decembrie. Vezi detalii în articolul de la B365.
- Conferința COP29 de la Baku, pe tema schimbărilor climatice, s-a încheiat duminică fără a menționa în mod explicit tranziția către renunțarea la combustibilii fosili. Acest eșec este considerat îngrijorător de către o serie de experți care îl văd drept un pas înapoi față de obiectivul de a menține planeta sub ținta de 1,5 grade C încălzire în comparație cu perioada preindustrială. Vocile radicale spun că summitul a fost un dezastru, potrivit HotNews.
- Furnizorii de gaze naturale încep să se pregătească pentru taxarea, începând cu 2027, a emisiilor de carbon din sectorul clădirilor, prin certificatele CO2 tranzacționabile (ETS2), care va fi suportată de gospodăriile care se încălzesc cu centrale proprii de apartament. Aceasta va fi aplicată prin intermediul furnizorilor, scrie Profit.ro.
- Serviciile de transport de persoane de la Aeroportul Otopeni nu vor mai fi limitate la cele în regim taxi, ci vor fi incluse și altele, precum comanda prin aplicații agregatoare sau de ridesharing, cum sunt Bolt sau Uber, conform unui angajament propus de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), a anunțat Consiliul Concurenței, transmite StartupCafe.
- Primăria Brașov intenționează să construiască un centru de informare despre castori, iar pentru realizarea lui, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt vrea să acceseze bani europeni. Centrul ar urma să se ridice pe un teren cu o suprafaţă de 2.804 metri pătrați, aflat în proprietatea municipiului Braşov şi în administrarea regiei, scrie G4Media.
- ANAF a introdus noi reguli fiscale pentru fermieri, conform Ordonanței de urgență nr. 128/2024. Din 2025, declarația unică va fi precompletată obligatoriu, iar impozitul pe veniturile agricole va fi de 10%. Fermierii vor depune anual declarația unică până la 25 mai. În caz de pierderi din fenomene naturale, norma de venit va fi redusă proporțional. Detalii suplimentare în articolul de la Ziarul de Iași.
- Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri, 26 noiembrie, 113 contracte de finanţare cu primării şi entităţi publice din ţară pentru proiecte de construcţie a unor parcuri solare, în valoare totală de 316,5 milioane de lei şi o putere instalată de 41,68 MW, anunță Agerpres.
#sustenabilitateurbana #deseurivoluminoase #transportpublic #agriculturadurabila #taxacarbon #initiativelocale #sustainablecities #climatechange #emvironmentalprotection #greennews #revistapresei #radarulverde #stiri