În revista presei de astăzi: poluarea aerului în marile orașe, cu depășiri semnificative la Iași; testarea primului tren electric Alstom Coradia din România; construirea unei fabrici de reciclare a deșeurilor electronice la Deva; diferențele de calitate alimentară între Europa de Est și Vest; o ordonanță care afectează cercetarea agricolă; investiția într-un sistem de energie pe biomasă la Prundu Bârgăului; și interesul pentru formele naturale spectaculoase în mediul online.
- Nivelul de poluare crește alarmant în marile orașe. La Iași, stațiile de măsurare a calității aerului au indicat în ultimele zile depășiri semnificative atât în privința nivelului de praf, cât și la emisiile toxice. Populația a fost avertizată să evite plimbările lungi în aer liber. Vezi care sunt cauzele în articolul de la Digi24.
- Primul tren electric Alstom Coradia cumpărat de România de la compania franceză a intrat în teste de anduranță, a anunțat secretarul de stat în Transporturi Ionuț Cristian Savoiu. Trenul urmează să rămână în teste timp de 10 zile și ar putea fi dat în circulație în jur de 19-20 noiembrie, transmite Aktual24.
- Europa de Est mănâncă mai prost decât Europa de Vest: ambalajul este acelaşi, dar diferenţele apar la compoziţie. Companiile mari vând, în medie, produse mai puţin sănătoase în ţările cu venituri mai scăzute comparativ cu cele comercializate în statele cu venituri ridicate, arată a cincea ediţie a raportului Indicelui Global de Acces la Nutriţie, care evaluează 30 dintre cei mai mari producători de alimente şi băuturi din lume, scrie Ziarul Financiar.
- Va fi construită o fabrică de reciclare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) în apropiere de Deva, în județul Hunedoara, finanțată parțial cu fonduri din PNRR. Noua fabrică va avea echipamente complet automatizate, specializate în tratarea deșeurilor electronice, în special a echipamentelor de răcire (frigidere), cu o capacitate de tratare maximă de 4,5 tone pe oră și va crea 36 de noi locuri de muncă, anunță News18.
- Directorul Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, Constantin Vlad, trage un semnal de alarmă în legătură cu viitorul cercetării agricole din România, criticând dur Ordonanța 107/2024, care limitează drastic cheltuielile unităților de cercetare, evidențiind că ordonanța lovește în plin unitățile de cercetare din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice, transmite Puterea.ro.
- Un sistem de alimentare centralizat cu energie electrică care utilizează ca sursă de energie primară biomasa va fi realizat în comuna Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. Investiția are o valoare de circa 30 de milioane de lei, iar beneficiarii vor fi atât instituțiile publice, cât și localnicii. Mai multe pe subiect în articolul de la TimpOnline.
- Natura e neîntrecută în a sculpta și modela forme surprinzătoare. Dincolo de Sfinxul și de Babele din Bucegi, pe care toată lumea le-a văzut cel puțin în poze sau filmări, România e plină de astfel de „monștri” mai puțin cunoscuți și mediatizați. Fanii traseelor montane au propriul grup pe Facebook, numit simplu „Trasee pe munte”, care numără peste 200.000 de membri. Pe acest grup, un internauții au discutat despre cele mai pitorești figuri modelate de natură în munți. Vezi care sunt creaturile mitice sculptate de natură în articolul de la Adevărul.
- Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că sesiunea de înscriere a dealerilor în programul „Rabla pentru tractoare” va avea loc între 22 și 28 noiembrie 2024. Dealerii de utilaje agricole vor trimite documentele pentru validare prin aplicația online de pe site-ul AFM. După validarea acestora și publicarea listei finale, persoanele fizice vor putea accesa programul prin intermediul acestora, anunță AgroTV.
#poluareurbana #transportecologic #trenurielectrice #reciclaredeee #nutritiesanatoasa #cercetareagricola #spectacolulnaturii #sustainablecity #ecosolutions #greeninvestment #radarulverde #stiriverzi #revistapreseidemediu #greennews