Radarul verde: Revista presei de mediu

Temele zilei pun accent pe inițiative de mediu și sustenabilitate: de la reglementări europene privind poluarea aerului și proiecte de restaurare ecologică, până la tendințe în energie regenerabilă și conferințe ce promovează economia circulară și agricultura responsabilă în România.

  1. Uniunea Europeană vrea reguli mai stricte pentru poluarea aerului, aplicabile din 2030. Cetățenii europeni care se îmbolnăvesc ca urmare a nerespectării limitelor de poluare de către statele membre vor avea dreptul la compensații, anunță HotNews
  2. Hidroelectrica a primit aprobarea pentru defrișările forestiere necesare finalizării proiectului Răstolița din județul Maramureș, ultimul obiectiv hidroenergetic al fostului dictator Nicolae Ceaușescu, rămas neterminat din 1989, transmite Profit.ro.
  3. Ministerul Mediului a solicitat un ajutor de 137.8 milioane de lei din Fondul de Intervenție al guvernului pentru refacerea cursurilor de ape afectate de inundațiile din județele Galați și Vaslui, scrie Viața Liberă.
  4. Conform raportului Planeta Vie 2024 realizat de WWF, planeta noastră a înregistrat un declin de 73% al speciilor protejate sălbatice din 1970 și până în prezent. Detalii suplimentare în articolul de la Digi24.
  5. Anul 2024 a fost un an record pentru piața instalațiilor pentru independență energetică. Tot mai mulți oameni aleg să-și construiască sedii pentru firme și case eficiente energetic. Mai multe pe subiect în articolul de la Green Report.
  6. Un studiu Earth Day avertizează cu privire la efectele nocive ale plasticului asupra sănătății animalelor de companie. Este recomandată evitarea jucăriilor, bolurilor pentru hrană, așternuturilor care conțin plastic deoarece substanțele toxice pot provoca tulburări hepatice, infertilitate și cancer, anunță Petcats.ro.
  7. Ministrul Energiei aduce clarificări la debutul programului Electric Up 2024, care oferă granturi de 150.000 de euro pentru IMM-urile care vor să-și instaleze panouri solare, stații de alimentare pentru mașinile electrice și pompe de căldură. Detalii în articolul de la StartupCafe.
  8. Consiliul Concurenței recomandă creșterea semnificativă a taxei pentru deșeurile nereciclate din construcții. Reglementările din sectorul construcțiilor trebuie actualizate pentru a facilita tranziția către economia circulară, anunță Economicanet.
  9. Companiile, autoritățile sau instituțiile care doresc să fie recunoscute pentru contribuțiile lor în domeniul sustenabilității și protecției mediului mai au la dispoziție doar o lună pentru a se înscrie la Gala Green Report 2024, cele mai prestigioase premii de mediu din România. Mai multe despre condiții și mod de înscriere în articolul Green Report.
  10. Conferința Green Report pe tema „Eat Smart Eat Local – Cât producem și consumăm local” de pe 17 octombrie aduce în prim plan provocările și soluțiile pentru sectorul agricol din România în contextul obiectivelor europene de mediu și climă, precum și promovarea unei agriculturi durabile și responsabile. Dezbaterea va fi susținută de reprezentanți ai autorităților și asociațiilor de profil, producători, retaileri și alți stakeholderi din domeniu. Mai multe detalii pe site-ul conferinței.
  11. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.
Foto: Gala Green Report 2024
Foto: Gala Green Report 2024

#poluareaer #economiecirculara #biodiversitate #energieverde #sustenabilitate #climateaction #environment #renewableenergy #agribusiness #agricultura #transportsustenabil #conferinta #gala #GreenReport #stiridemediu #revistapresei #radarulverde

spot_img

Ultimele știri