Radarul verde: Revista presei de mediu

Iată principalele subiecte ale știrilor de mediu recente: Președintele statului a trimis un mesaj de moderație privind tranziția la energie verde; a fost promulgată noua formă a Legii Vânătorii; numărul de localități care se confruntă cu raționalizarea apei potabile crește; au fost emise atenționări de viituri în zece județe, iar România ar putea avea mai multă energie solară și eoliană în următorii ani.

  1. A fost promulgată legea privind vânătoarea urșilor de către președintele României, iar iniţiatorul legii, senatorul Tanczos Barna a declarat miercuri că noua legislaţie trebuie implementată pentru a reduce conflictele om-urs, scrie G4Media.
  2. Seceta îsi spune cuvântul: din ce în ce mai multe localități se confruntă cu raționalizarea apei potabile. Vezi lista cu localitățile afectate în articolul de la Digi24
  3. Președintele Iohannis a transmis un mesaj de moderație în privința tranziției la energia verde. Acesta spune că este nevoie să găsim cea mai bună abordare pentru un echilibru între obiectivele ecologice și competitivitatea economică, arată G4Media.
  4. România ar putea avea în următorii trei – cinci ani 10.000 de MW energie solară şi eoliană în plus faţă de cât are în prezent, şi 3.500 MW în centrale pe gaze modernizate, a declarat, conform declarației ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Detalii în articolul de la AGERPRES.
  5. Auditorii energetici spun că modificarea a Legii privind performanța energetică a clădirilor ar putea provoca haos pe piață. În forma propusă, aceasta afectează dezvoltatorii imobiliari și persoanele fizice care plănuiesc să înceapă construcția unei case. Noua prevedere ar urma să afecteze negativ și investițiile statului, realizate prin PNRR, pentru reabilitarea termică a clădirilor. Detalii despre modificarea legislativă în articolul de la Green Report
  6. Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis mai multe atenționări de Cod Galben pentru viituri pe râuri mici, din zece judeţe din Oltenia, Moldova, Muntenia şi Transilvania. Acestea sunt valabile până la miezul nopţii, cu posibile efecte de inundaţii locale, anunță Știrile ProTV.
  7. Bucureștiul s-a transformat într-o pungă de căldură din cauza lipsei spațiilor verzi, a întinderilor de apă, a proprietăților materialelor de construcții, a geometriei clădirilor și a activităților umane, arată HotNews.
  8. Temperaturile scad brusc, vremea se răcește cu pâna la 10 grade în a doua parte a săptămânii. Alertă de grindină și vijelii, anunță Agenția Națională de Meteorologie (ANM), conform Digi24.

(Foto reprezentativă: Gustare de morcovi, 23 mai 2016,  ©vinnie saxon)

spot_img

Ultimele știri