Radarul verde: Revista presei de mediu

Încă o zi toridă, într-o țară cu legi, dar fără neapărat norme de aplicare. Revista presei de mediu a scanat ziarele pentru a va aduce, în zi de vacanță, știri despre guvern, subvenții, poluare, programe economice verzi, evenimente eco, amenzi de mediu, declarații fără perdea din partea unor oficiali și materiale plus valoare marca proprie. 

  1. Fermierii indică rizibilitatea subvenției din agricultură de 200 Euro/HA comparând suma primită cu realitatea costurilor pe care trebuie să le suporte. România a cerut un ajutor de minimum 765 de milioane de euro Comisiei Europene pentru compensații pentru culturile din toamna anului trecut, scrie AgroInfo.
  2. De voie, de nevoie: guvernul adoptă Strategia pentru Adaptarea la Schimbările Climatice – o cerință cheie pentru obținerea unui împrumut de 470 de milioane de euro de la Banca Mondială. Strategia ar mitiga impactul secetei. Mai multe, cititi in Capital.ro
  3. Administrația Fondului de Mediu începe o sesiune nouă a programului “Rabla Plus”. Beneficiarii sunt atat persoane fizice, cât și juridice. Despre sumele alocate și despre ecotichet, citiți în Capital.
  4. Comisarul General al Gărzii de Mediu a vorbit cu Green Report despre fenomenul importării deșeurilor în țara sub forma de second-hand-uri, în cadrul unui eveniment realizat la Roaba de Cultură. Cu această ocazie, comisarul a anunțat crearea unui sistem – ROSH – în care destinatarul acestor bunuri folosite să fie înregistrat, transportatorul bunurilor să anunțe intrarea în țară cu 24 de ore înainte de sosire. 
  5. Climatologul Administrației Naționale de Meteorologie a vorbit despre impactul stresului termic asupra sănătății, o consecință a schimbărilor climatice asupra sănătății publice. Roxana Bojariu a subliniat că persoanele cu boli cronice sunt cele mai expuse riscurilor. Mai multe în interviul acordat Digi24.
  6. Green Report a descris cum statul blochează dezvoltarea compostării deșeurilor și a valorificarii economice și de mediu al biodeșeului. 
  7. G4Food informează despre cine asigură hrana Europei. Pe lângă suspecții obișnuiți, tehnologia, nivelul general de dezvoltare economică și subvențiile Politicii Agricole Comune schimbă paradigma și permit țărilor cu o climă mai rece să aibă un rol principal. 
  8. O nouă fabrica de anvelope se deschide în România, după ce proprietarul afacerii a convins Comisia Europeană că producția se va livra cu net zero emisii de carbon, drept pentru care a primit un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro. (Nu erau interzise subvențiile de stat pentru intrarea României în UE? A trecut ceva timp.) Aflați despre această fabrică și alte fonduri atrase de la Wall-Street.
  9. Despre amenzile pentru mizeria lăsată în urmă de mașina de gunoi scrie publicația de știri locale Buletin de Bucuresti. Polițiștii din sectorul 6 au sancționat mai mulți operatori de deșeuri. Lecturați articolul pentru a afla care firme au fost sancționate în urma apelurilor la 112.
  10. Cât de frustrant este să ai ghene și tomberoane de reciclare separată a deșeurilor, dar să nu le poți folosi?! Se intampla tot în București, în Sectorul 2, de data aceasta. Administrația publică speră că sacii galbeni de la marginea trotuarelor vor dispărea când cele 130.000 de astfel de pubele vor fi deschise publicului. Detalii pe B365.ro.
  11. După ce s-au găsit deşeuri medicale periculoase depozitate în aer liber de către o firma din București, Garda de Mediu a amendat-o cu 300.000 de lei. În tona de deșeuri depistate se regăseau seringi, ace, catetere și perfuzoare. Citiți mai mult pe News.ro.
  12. În Prahova, Garda de Mediu locală au avut un discurs iertător față de Rafinăria Vega, după ce Senatorul Aurel Oprinoiu (USR) a susținut că mirosurile insuportabile din Ploiești provin de la operatorul economic. Detalii în Observatorul Prahovean.
  13. Spațiile rezidențiale din blocurile aflate în zone cu risc seismic ridicat nu mai pot fi închiriate. Cei prinși cu un apartament cu bulina roșie închiriat riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, scrie Capital
  14. Vânzările de vehicule electrice pe baterie şi hibride plug-in au crescut, pe plan global și în ritm anual, cu 21% în iulie, în ciuda cererii slabe din Europa. Mai multe in Economedia.
  15. Între 16 și 18 august, evenimentul Green Museums va avea loc la Muzeul ASTRA din Sibiu. Scopul organizatorilor este de a încuraja parteneriatele și colaborările bilaterale între organizatori de festivaluri și muzee în aer liber din România și Norvegia. Mai multe detalii găsiți în Tribuna.

#environment #compost #climatechange #schimbariclimatice #gardademediu #revistapreseidemediu #secondhand

spot_img

Ultimele știri