Radarul verde: Revista presei de mediu

În ultimele zile, mai multe inițiative din domeniul mediului și al energiei au captat atenția publicului, de la măsuri stricte pentru prevenirea transporturilor ilegale de lemn, până la dezvoltarea energiei solare și reforme fiscale. Comisia Europeană propune schimbări semnificative în politica agricolă, în timp ce România continuă să își adapteze reglementările pentru vehiculele poluante. De asemenea, un proiect legislativ vizează uniformizarea aplicării TVA-ului pentru sistemele de stocare ale prosumatorilor. Descoperă detaliile fiecărei teme în rândurile următoare.

1. Garda Forestieră Suceava a intensificat controalele pentru depistarea transporturilor ilegale de lemn, folosind inteligența artificială în analiza datelor din SUMAL 2.0. Astfel, au fost identificate avize suspecte, ceea ce a condus la 2.660 de verificări, 1.127 de sancțiuni și amenzi de 2,15 milioane de lei. De asemenea, au fost confiscați peste 500 de metri cubi de lemn. Instituția consideră tehnologia un instrument eficient în combaterea fraudelor forestiere, anunță Profit.ro.

2. Panourile solare N-type, o nouă generație de celule solare monocristaline, ar putea ajunge la o cotă de piață de 70% în următorul deceniu, pe măsură ce costurile scad și producția crește. Acestea folosesc un material diferit de siliciu față de panourile P-type tradiționale, oferind avantaje care ar putea accelera expansiunea industriei solare la nivel global. Mai multe detalii în articolul de la Pescurt.ro.

3. Programul Rabla va continua și în 2025, iar APIA a participat la negocierile pentru stabilirea noilor reguli. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut majorarea ecotichetelor din septembrie 2024, iar APIA a propus creșterea acestora de la 5.100 la 8.500 de euro, cu o reducere graduală până în 2030, transmite Ziarul Unirea.

4. Comisia Europeană propune o reformă ambițioasă a PAC până în 2040, vizând condiții mai bune pentru fermieri și un lanț de aprovizionare echilibrat. Bruxelles-ul promite reguli mai simple, măsuri împotriva comerțului neloial și o abordare bazată pe stimulente ecologice. Totuși, relaxarea unor restricții, inclusiv asupra pesticidelor toxice, și disputele bugetare ridică semne de întrebare asupra viabilității reformei. Citește articolul Green Report pentru mai multe detalii.

5. Fertilizarea terenurilor agricole înghețate sau acoperite de zăpadă este interzisă conform Ordinului nr. 333/165/2021. Cu toate acestea, unii fermieri au profitat de zilele cu precipitații pentru a aplica îngrășăminte pe terenurile înzăpezite, încălcând reglementările în vigoare. Această practică poate atrage sancțiuni, inclusiv pierderea subvențiilor acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), anunță AgroIntel.

6. Un raport Greenpeace critică dependența Europei de energia regenerabilă importată din Maroc și Egipt, susținând că acest model împiedică decarbonizarea locală, forțează strămutări și consumă resurse esențiale, precum apa dulce, în regiuni afectate de secetă. Între timp, populațiile nord-africane rămân dependente de combustibili fosili importați, suportând costurile de mediu ale tranziției energetice europene, scrie Știrile ProTV.

7. România s-a angajat prin PNRR să reformeze taxarea vehiculelor poluante, aplicând principiul „poluatorul plătește”. Tánczos Barna, ministrul Finanțelor subliniază că noul sistem trebuie să țină cont și de puterea de cumpărare a cetățenilor și gradul de suportabilitate al taxelor, transmite G4Media.

8. Un proiect de lege propune clarificarea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru sistemele de stocare ale prosumatorilor, după ce s-a constatat că ANAF interpretează diferit reglementarea în funcție de județ. În prezent, unele agenții teritoriale aplică TVA de 19% pentru baterii, deși prosumatorii racordați la rețea ar trebui să beneficieze de cota redusă. Inițiativa urmărește obligarea ANAF să aplice unitar legislația fiscală, anunță HotNews.

#transportilegaldelemn #inteligentaartificiala #panourisolare #reformeUE #politicademediu #renewableresources #greentransition #environmentalimpact #greennews #revistapresei #radarulverde #stiri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri