Radarul Verde: Revista presei de mediu

De la noile obligații privind colectarea deșeurilor textile și sprijinul acordat fermierilor prin „Rabla pentru Tractoare”, până la investiții strategice în combustibili sustenabili și birocrația care încetinește retehnologizarea barajului Vidraru, subiectele de astăzi acoperă o gamă largă de teme relevante. Cercetători români aduc dovezi istorice despre poluarea medievală, în timp ce la Oradea a fost descoperit un depozit ilegal de substanțe periculoase. Pe un ton mai optimist, Alba Iulia se pregătește pentru un parc nou, primul construit de la zero după Revoluție.

1. Deși România este obligată să colecteze separat deșeurile textile începând cu 1 ianuarie 2025, conform unei Directive Europene, lipsa unei soluții eficiente de reciclare face ca majoritatea acestor materiale să ajungă, în final, la groapa de gunoi sau să fie incinerate. Organizațiile neguvernamentale și experții susțin că statul român nu s-a preocupat de dezvoltarea unei infrastructuri de reciclare și nici nu are vreo strategie coerentă, la acest moment, pentru deșeurile textile. Mai multe detalii în articolul de la PressOne.

2. Programul „Rabla pentru Tractoare” a intrat în linie dreaptă, după ce ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat ordinul pentru lansarea sa. Inițiativa vizează sprijinirea fermierilor și a tinerilor fermieri cu carnet de producător pentru modernizarea echipamentelor agricole. Vezi care sunt modificările aduse ghidului în articolul de la Revista Ferma.

3. OMV Petrom a demarat construcția unei unități de producție pentru combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină regenerabilă (HVO) la rafinăria Petrobrazi, o investiție de 750 de milioane de euro. Potrivit companiei, această unitate, cu o capacitate anuală de 250.000 de tone, va transforma OMV Petrom în primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est, transmite HotNews.

4. România solicită o reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) care să sprijine fermierii prin reducerea birocrației și flexibilizarea regulilor ecologice. Ministerul Agriculturii (MADR) subliniază necesitatea unui echilibru între sustenabilitate și competitivitate, propunând măsuri mai adaptate realităților locale. Autoritățile române cer simplificarea procedurilor și eliminarea verificărilor anuale de performanță, considerate o povară administrativă atât pentru fermieri, cât și pentru instituțiile naționale, anunță Green Report.

5. Un studiu publicat în jurnalul Environmental Pollution oferă cele mai vechi dovezi ale poluării antropice asupra faunei sălbatice din Europa Medievală. Cercetători români de la Institutul de Speologie al Academiei Române au analizat dinții unui urs brun care a trăit în Munții Carpați acum 1.000 de ani, identificând urme de poluare cu metale grele din acea perioadă, scrie G4Media.

6. Construcția Barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate, însă obținerea acordului de mediu pentru retehnologizare a necesitat șapte ani. Deși contractul pentru modernizarea amenajării hidroenergetice a fost semnat vara trecută, procesul birocratic pentru avize și autorizații a depășit durata efectivă a construirii barajului. Detalii în articolul de la Puterea.

7. Sute de sticle cu fungicide și 1.000 de litri de amoniac au fost descoperite abandonate ilegal pe un teren din nordul orașului Oradea, pe strada Santăului. Deșeurile au fost ridicate de polițiștii orădeni marți, 18 februarie, în urma unui control. Având în vedere riscul major pentru mediu, Poliția Locală Oradea a sesizat Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Bihor, care a demarat o anchetă pentru identificarea celor responsabili, transmite Bihon.ro.

8. Primarul Gabriel Pleșa a anunțat că Alba Iulia va beneficia de un parc de peste 83.000 de metri pătrați, finanțat prin programul „Regiunea Centru 2021-2027” cu 5 milioane de euro. Parcul, primul amenajat de la zero în oraș după Revoluție, va include spații de joacă, trasee pentru plimbare și alergare, iar în zona de nord va fi construit un lac ce va funcționa ca bazin de retenție pentru apele pluviale din cartierul Micești-Orizont, anunță Alba24.

 

#deseuritextile #rablapentrutractoare #combustibilisustenabili #PAC #barajulvidraru #parculalbaiulia #textilewaste #greeninvestments #environment #greennews #radarulverde #revistapresei #stiri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri