În revista presei de mediu azi, notăm circuitul plasticului prin viata noastră cu impact pe mediu; un seism în Ialomița; primul gest non-eco al președintelui Trump; declarații, procese și cifre legate de energia verde și de țiței; și o creștere a temperaturii care amenință un anumit agri-business.
- Investigatoria publica povestea caserolei de plastic sau, de fapt, cum umplem, prin confortul nostru, lumea de gunoi. Articolul descrie cum viața noastră este așezată într-un mod în care producem constant deșeuri, multe nereciclabile.
- Un seism de suprafață de magnitudinea 3.4 s-a produs la două secunde după miezul nopții, în județul Ialomița, anunțat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), informează Ştirile ProTV. Este al 17-lea cutremur care s-a produs în România de la începutul anului!
- Unul dintre primele gesturi al noului președinte al S.U.A., Donald Trump, a fost să revoce un ordin al administrației Biden care prevedea ca jumătate dintre vehiculele nou-vândute în State să fie electrice până în 2030, scrie Economica, citând Reuters. Fondurile încă necheltuite alocate stațiilor de încărcare ale acestor vehicule au fost oprite.
- România nu a încălcat nici una dintre garanțiile acordate investitorilor de către Tratatul privind Cartea Energiei, a decis Tribunalul Arbitral într-un proces câștigat de stat, exonerând România de la plata a 1,74 milioane de euro și 218.458 de dolari, informază Mediafax. Atât persoane juridice cât și persoane fizice au dat statul în judecată după modificări legislative privind energia regenerabilă.
- Forestmania, a publicat o hartă, obținută pe surse, a unei posibile restructurari a regiei de stat Romsilva, noua varianta a instituției având doar 12 direcții silvice, în loc de 41, câte numără în prezent. Restructurarea a început în 2022 și încă nu este oficial definitivata clar.
- Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România nu se va lasa șantajata energetic. Afirmația a avut loc ieri, la întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului Internațional al Ungariei, Péter Szijjártó, unde s-au discutat proiectele Neptun Deep și Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în Domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi (AGRU – Coridorul Verde). „Nu vom mai lăsa vreodată securitatea energetică a Europei în mâinile celor care au folosit și folosesc energia ca armă de șantaj. Regiunea noastră trebuie să diversifice sursele de aprovizionare și să conteze cât mai mult pe ea însăși”, a spus Burduja, citat de Digi24.
- Compania Eisberg, cel mai mare producător de salate proaspete și gata ambalate, parte din grupul Bell Food Group cu sediul în Elveţia, își ia aproape jumătate din materia primă (45%) din România, informează Ziarul Financiar. Însă directorul de vânzări notează că temperaturile au devenit deja mai ridicate în România decât are nevoie salată să crească.
- Producția românească de țiței a scăzut cu 4,2% în primele 11 luni ale anului 2024, informează Gândul, citând cifrele Institutului Național de Statistica. Acest fapt se întâmplă în ciuda faptului că România importă țiței. Producţia națională ar urma să scadă până în anul 2027 cu un ritm mediu anual de 2,5%, potrivit unei prognoze a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).