În această ediție, veți afla despre cele mai recente evoluții în domeniul mediului, inclusiv acordul de liber schimb UE-Mercosur și impactul său asupra fermierilor europeni, dezvoltarea fermelor marine în Marea Neagră și măsurile de protecție a apelor teritoriale românești, după accidentul de poluare cu petrol din Strâmtoarea Kerci. De asemenea, sunt prezentate detalii despre legislația de mediu din România care va intra în vigoare în 2025, precum și despre inițiativele pentru promovarea energiei regenerabile și gestionarea deșeurilor.
1. Acordul de liber schimb între UE și Mercosur este controversat: aduce beneficii industriei auto și chimice din UE, dar amenință fermierii europeni, care nu pot concura cu producătorii sud-americani. Acordul poate fi blocat dacă patru țări, reprezentând 35% din populația UE, se opun. În România, subiectul nu este dezbătut, iar la nivel european, Franța, Polonia, Irlanda și Austria se opun. Italia ar putea decide soarta acordului, transmite AgroTV.
2. Ministerul Mediului a declarat luni, 16 decembrie, că nu există riscul ca o poluare semnificativă cu petrol să ajungă în partea vestică a Mării Negre și să pună în pericol apele teritoriale românești, în urma accidentului de duminică. În timpul unei furtuni puternice, două petroliere rusești au suferit avarii grave în Strâmtoarea Kerci, iar scurgerile de petrol nu reprezintă o amenințare pentru România, potrivit ministerului, anunță HotNews.
3. Fostul comisar european Corina Creţu susţine că nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene, care se datorează apartenenţei noastre la Uniunea Europeană. În anul 2023, ţara noastră se afla pe primul loc în privinţa fondurilor primite, raportat la populaţia ţării. Detalii suplimentare în articolul de la Digi24.
4. Ministerul Energiei a anunțat luni, 16 decembrie, că licitația Contracte pentru Diferența (CfD) a fost un succes, iar în urma ei s-au calificat 10 companii cu proiecte eoliene de 1.096 MW și 432 MW pentru fotovoltaic. Vezi lista proiectelor calificate și prețurile de exercitare oferite în articolul de la Economica.net.
5. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că, începând de anul viitor, românii vor avea pe mesele lor pește și fructe de mare autohtone, proaspete. Primele ferme marine sunt deja pregătite în Marea Neagră, iar investitorii români au câștigat licitațiile organizate de Apele Române pentru concesionarea a 60 de hectare în apele maritime interioare și ale mării teritoriale, anunță AgroIntel.
6. Garda de Mediu Sibiu anunță deschiderea unui dosar penal după ce reprezentanții unei companii care activează în sectorul automotive ar fi pus la dispoziția comisarilor de mediu documente false. Detalii suplimentare în articolul de la Turnul Sfatului.
7. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov a demarat procedura de licitație pentru construcția unui centru cu aport voluntar la Tărlungeni, unde ar urma să fie colectate deșeurile periculoase. Pe lângă acesta, vor mai fi realizate amenajări similare în Râşnov şi Zărneşti, procedurile fiind în curs de lansare. Costul amenajărilor este estimat la 2.328.685 de lei (TVA inclus), iar finanţarea este asigurată din fonduri europene, prin PNRR, transmite BizBrașov.
8. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat luni, 16 decembrie, că a făcut controale în 276 de unităţi, inclusiv magazine şi depozite de legume şi fructe, pentru a verifica respectarea condiţiilor de funcţionare şi a normelor de siguranţă alimentară. În urma controalelor s-au dat amenzi în valoare totală de 281.200 de lei, scrie Ziare.com.
#accidentpoluarepetrol #acordmercosur #fermemarine #mareaneagra #legislatiemediu #waterprotection #europeanfarmers #sustainabledevelopment #greennews #radarulverde #revistapresei #stiri