Radarul Verde: Revista presei de mediu, 8 iulie 2025

Comisia Europeană a prezentat Raportul de țară pe probleme de mediu al României. Exploatarea de gaze fosile face pași importanți în România. Energia regenerabilă sprijină agricultura din România. Canicula amenință atât siturile UNESCO, cât și lacurile din România. București trece de la un Cod de extremă la altul. Cea mai caldă lună din istorie a fost iunie 2025.

  1. Raportul de țară pe probleme de mediu pentru România a fost ieri prezentat de către Comisia Europeană. Problemele majore sunt în: economie circulară insuficient dezvoltată, apele uzate urbane slab gestionate, calitatea scăzută a aerului și prea puține investiții. Printre lucrurile pozitive se numără implementarea SGR și crearea de rezervații naturale, relatează HotNews.  
  2. Ultima parte a gazoductului Marea Neagră – Podişor a fost finalizată de compania turcească Kalyon Înşaat. Datele tehnice ale proiectului includ o adâncime maximă de 63m pe sub Dunăre și o lungime de 1,8 km. Această ultimă parte a reprezentat și partea cea mai complexă a gazoductului. Scopul acestuia este să transporte în România gaze fosile din zăcămintele Neptun, conform G4Media.
  3. Ministrul Energiei Bogdan Ivan a prezentat date privitoare la implementarea de energia din surse regenerabile în agricultură. Acesta a declarat că în România sunt 219.000 de prosumatori. O creștere semnificativă, de 40%, a fost înregistrată în mediul rural. Până acum, au fost semnate 588 de contracte de energie verde în agricultură, relatează Mediafax. 
  4. 30 de situri candidate la titlul de Patrimoniu Mondial UNESCO sunt puse în pericol de schimbările climatice și de conflicte, anunță G4Media. Cea de-a 47 sesiune extinsă a Comitetul Patrimoniului Mondial a început ieri la Paris. Aproximativ ¾ dintre siturile UNESCO din prezent se confruntă cu probleme ce țin de apă, fie inundații, fie secetă.  
  5. Un lac din Banatul Montan este în pericol de dispariție, anunță Digi24. Autoritățile locale, turiștii și antreprenorii din turism încearcă să salveze lacul Trei Ape. Aceștia au făcut o petiție prin care încearcă să afle de la Apele Române și Ministerul Mediului de ce lacul pierde anual apă.
  6. Capitala a fost lovită aseară de vijelii. După o zi de Cod roșu de caniculă, în București a intrat în vigoare un Cod portocaliu de vijelii, descărcări electrice și grindină, confrom Adevărul. Schimbările bruște de extreme în ceea ce privește starea meteo este un indicator al schimbărilor climatice.  
  7. Texas continuă să evalueze pagubele produse de inundațiile extreme care au avut loc. Autoritățile sunt în a 4-a zi de căutări, iar numărul morților a depășit 100. Inundațiile au avut loc vineri după ce râul Guadalupe s-a ridicat cu 8m în mai puțin de o oră, conform Digi24. 
  8. 790 de milioane de oameni au trăit în iunie cea mai caldă lună din istorie, anunță Spotmedia. Conform sursei citate, locuitori ai Europei, Asiei și Africii s-au confruntat cu maxime de temperatură față de perioada 1981-2010. În țări precum Sudan, școlile au fost închise din cauză că elevii leșinau de căldură.  
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri