Un depozit cu deseuri toxice situat in Ucraina poate genera un dezastru ecologic pe Nistru, contaminand teritorii din Ucraina, Republica Moldova si Romania.
Un asemenea incident de mediu ar afecta inclusiv Delta Dunarii.
Cel mai recent avertisment in acest sens a fost lansat, in ultimele zile, de oameni de stiinta si de oameni politici din Republica Moldova.
Rezervorul Dombrowski, amplasat in zona localitatii Kalush din regiunea Ivano-Frankovsk (vestul Ucrainei, la nord de Romania), a ajuns intr-o stare precara, iar peretii lui au nevoie de consolidare urgenta.
In mina de potasiu sunt stocate deseuri toxice
Dombrowski reprezinta o cariera din care se extrage potasiu prin metoda deschisa.
Deseurile rezultate din exploatarea carierei sunt stocate in golul de 150 de metri adancime, format prin extragerea minereului.
In imediata vecinatate este albia raului Sivka, afluent al Nistrului, iar barajele dintre albia raului si cariera sunt deja fisurate.
Daca raul inunda cariera, continutul acesteia se va scurge in Nistru.
Avocatul parlamentar din Republica Moldova, Aurelia Grigoriu, citata de Ria Novosti, a declarat ca rezervorul ar putea deversa in Nistru circa doua milioane de tone de reziduuri toxice. „Vreau sa atrag atentia publica asupra acestei probleme, care nu este doar a noastra. L-am rugat pe presedintele Nicolae Timofti sa discute despre situatia ecologica a tarii in cadrul unei sedinte a Consiliului Suprem de Securitate”, a anuntat Aurelia Grigoriu.
Ucraina poate cere ajutor international
La randul lui, ministrul moldovean al Mediului, Gheorghe Salaru, a confirmat ca situatia este sensibila: “Rezervorul constituie o problema mai veche. De mai multi ani purtam negocieri cu partea ucraineana, dar fara niciun rezultat concret. Cu toate acestea, partenerii nostri ucraineni ar trebui sa inteleaga ca daca nu pot rezolva problema singuri atunci sa ceara ajutor”.
Ministrul Salaru a subliniat ca rezervorul pune in pericol trei tari – Ucraina, Republica Moldova si Romania. Daca rezervorul se fisureaza, teritorii intregi din Republica Moldova, inclusiv orasul Chisinau, pot ramane fara apa potabila. In plus, ar fi afectate regiunea Odesa din Ucraina, precum si Delta Dunarii.
Republica Moldova cauta o solutie de cel putin zece ani
Un fost ministru al Mediului, Ion Dediu, membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei, recunoaste ca a incercat fara succes sa rezolve problema de la Dombrowski. „Am incercat timp de zece ani sa gasim limbaj comun cu deputatii din Ucraina. Din pacate, nu am gasit. Pentru ei raul Nipru e prioritar, iar Nistru nu prezinta interes, poate doar din punctul de vedere al energiei electrice obtinute de la Hidrocentrala Belgorod-Dnestrovsc”, a declarat Ion Dediu, citat de ziarul moldovean Timpul.
Presa din Republica Moldova si din Ucraina au relatat totusi ca, pe timpul mandatului sau, fostul presedinte al Ucrainei, Victor Iuscenko, instituise in zona Dombrowski „situatie ecologica exceptionala”, considerand ca un eventual accident la cariera poate afecta 22 la suta din populatia Ucrainei.
Zona de catastrofa ecologica
O autoritate stiintifica internationala, denumita "International Charter Space and Major Disasters", confirma aceasta informatie.
Astfel, in februarie 2010, "teritoriile orasului Kalush si ale satelor Kropyvnyk si Sivka-Kalusha din regiunea Ivano-Frankisvk au fost declarate zona de catastrofa ecologica, pentru o perioada de 90 de zile, prin decret prezidential".
Pe de alta parte, profesorul dr. Elena Zubcov, din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei, a explicat acum cateva zile, intr-o conferinta de presa, ca apele Nistrului sunt deja afectate si ca 80 la suta din fauna acvatica a disparut deja: „Mediul acvatic al raului s-a schimbat complet. S-a micsorat reproducerea principalelor grupuri de organisme. Mai la nord de orasul Otaci adancimea raului era de trei-patru metri, acum poti sa-l treci mergand. Mijlocul raului se aseamana cu un mal”.
Ministerul Ecologiei si Mediului din Republica Moldova a anuntat ca va organiza, peste doua luni, o conferinta internationala la Chisinau, in cadrul careia se va discuta si problema rezervorului de langa Nistru.
Foto: familypedia.wikia.com/wiki/Ivano-Frankivsk_Oblast, www.earthobserver.org/
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si: