"Bicicleta de la tara", pe ulitele din Botosani

In satul Cordareni, judetul Botosani, vestea ca vor sosi “bicicletele de la tara” s-a dus ca vantul. Asa ca Iulian, care este foarte priceput la biciclete, a asteptat caravana, dis-de-dimineata, ca sa dea o mana de ajutor la descarcarea bicicletelor donate de Green Revolution si E.ON Romania, in cadrul proiectului “Bicicleta de la tara”.

“Am venit sa ajut la descarcarea bicicletelor”

“Stiam ca veniti cu bicicletele si m-am trezit devreme sa dau o mana de ajutor la descarcarea bicicletelor. Stau departe de scoala si as vrea si eu sa primesc o bicicleta, ca sa nu mai ma trezesc foarte de dimineata. Si ma si pricep la biciclete, imi place sa le repar . Vreau sa ma fac mecanic dupa ce o sa termin scoala”, ii marturiseste Iulian unuia dintre membrii Green Revolution. Baiatul este in clasa a VI-a si ii place cel mai mult, dintre toate materiile, matematica.

Printre elevii din judetul Botosani, care au primit cadouri pe 2 roti, se numara si Stefan, Maria ori Oana de la Scoala Generala din Leorda. Criteriile de distribuire a bicicletelor raman, pentru toti copiii inclusi in program, rezultatele bune la invatatura si distantele mari pana la scoala. Pe langa biciclete, copiilor le sunt distribuite pliante cu reguli de circulatie si tricouri. Iar profesorii, la fel ca si elevii, sunt incantati de beneficiile initiativei luate de Green Revolution si E.ON Romania.

“Elevii parcurg distante
si de 4-5 kilometri pana la scoala”

“Principalele criterii dupa care am distribuit “bicicletele de la tara” sunt distanta si rezultatele bune la invatatura. Sunt multi elevi in scoala noastra care vin chiar si de la 4 sau 5 kilometri distanta, iar prin acest program ii ajutam mult sa scurteze distantele si sa aiba note mai bune”, a explicat, pentru Green Report, Gabriela Pintilie, directoarea Scolii Generale Leorda.

Stefan vine zilnic la scoala, nu lipseste si are note bune la invatatura. Este in clasa a VI-a, iar anul trecut a terminat scoala cu media 9,40.

“Vreau sa ma fac preot, iar pentru asta trebuie sa invat bine. E mai greu cu distanta pana la scoala, nu cu invatatura. Vin de la 4 kilometri departare si pierd pe drum chiar si o ora si jumatate”, spune Stefan.

La fel de mult face pe drum, pana la scoala, si colega lui, Oana, careia ii plac limba romana si limba engleza.

“Plec de-acasa pe la 6.30, ca sa fiu la 8.00 la scoala, dar daca primesc o bicicleta imi va fi mai scurt drumul”, spune Oana.

Copiii din Moldova vin
la scoala pe “bicicletele de la tara”

Stefan, Oana, Dragos, Marian, Ionut sau Mugurel, alaturi de alti aproape 800 de copii din Moldova, ajung deja la ore pe “bicicletele de la tara”.

Toti copiii din satele din Moldova, de la scolile incluse in campanie, iau de-acum de coarne “bicicletele de la tara” spre scoala. In cele 4 judete din Moldova, Iasi, Vaslui, Botosani si Suceava, au fost distribuite, in cadrul acestui proiect, gratuit,  800 de biciclete.

Green Revolution, alaturi de E.ON Romania, si-a propus sa contribuie la scaderea ratei absenteismului scolar si a numarului de copii care renunta la scoala, din cauza distantei mari intre casa si institutia de invatamant. Ei le ofera copiilor din Moldova un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga mai repede la scoala.

Un proiect util si pentru elevi, si pentru dascali

La scoala din satul Coroiesti invata 150 de elevi, carora le este insa greu sa ajunga la ore, din cauza distantei, dar bicicletele le sunt deja de mare ajutor acestor copii, dupa cum insisi dascalii lor o spun.

< “Bicicleta de la tara” este un proiect foarte bine primit. Copiii au fost foarte incantati de acest program si, mai ales, de biciclete. Nici nu le spusesem, inca, conditiile pe baza carora vor primi biciclete si ma si intreabau: “Doamna, eu primesc bicicletea?”. Acest proiect ne va ajuta si pe noi, profesorii, sa-i stimulam pe copii, mai mult din punct de vedere educational>, a declarat, pentru Green Report, Valerica Teletin, directoarea scolii din Coroiesti.

Dragos Gheorghita este in clasa a VII-a si, pana la scoala din Coroiesti, parcurgea aproape zilnic, pe jos, 3 kilometri dus, 3 kilometri intors.

“Cu bicicleta primita, vin la scoala, ma si plimba si am mare grija sa nu o stric”, marturiseste Dragos, care la fel ca si alti colegi de-ai lui de la scoala din Coroiesti a primit mult asteptata “bicicleta de la tara” si a promis ca-si va imbunatati situatia la invatatura, fie si numai sa pastreze bicicleta.

Alaturi de 20 de biciclete, fiecare scoala a mai primit, in cadrul proiectului, un rastel, sistem de siguranta si materiale destinate informarii copiilor cu privire la siguranta in trafic si protectia mediului. Bicicletele sunt date spre folosinta elevilor cu rezultate bune la invatatura si care au de parcurs distante mari pana la institutia de invatamant.

Frank Hajdinjak, E.ON Romania:
“Copiii au dreptul la o educatie sanatoasa”

„Accesul la educatie da valoare fiecarei comunitati si arata dorinta oamenilor de a-si extinde orizontul cunoasterii. Mai mult decat atat, copiii au dreptul la o educatie sanatoasa, care sa le ofere o sansa reala de a evolua in viata de zi cu zi, pentru a pune umarul peste ani, la dezvoltarea comunitatilor in care traim”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

Zonele rurale ce vor beneficia de biciclete au fost selectate impreuna cu reprezentantii Consiliilor Judetene, conform urmatoarelor criterii: comunitati aflate pe arii extinse; numar mare de locuitori, respectiv copii inscrisi la scoli; copii cu rezultate bune la invatatura; lipsa mijloacelor de transport pentru deplasarea copiilor catre scoala; copiii provin din familii cu venituri modeste.

Raluca Fiser, Green Revolution:
“Sprijinim copiii printr-un mijloc de transport eco si sanatos”

„Exista un numar mare de copii care isi doresc sa invete, care viseaza sa realizeze o multime de lucruri in viata. Educatia este primul si cel mai important pas, astfel ca ne-am gandit sa ii sprijinim asa cum putem, punandu-le la dispozitie un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga la scoala. Speram ca acest proiect sa ajute cat mai multi copii sa isi indeplineasca visurile”, a subliniat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Cu “Bicicleta de la tara”, din Vaslui spre Botosani
“Bicicleta de la tara”, in plina cursa prin Moldova
“Bicicleta de la tara” se afla pe maini bune

Paul, mester de biciclete de la 12 ani

Bicicleta din vis, aievea in scoli din Moldova

“Bicicleta de la tara”, in drum spre satele din Suceava
800 de biciclete donate de E.ON Romania si Green Revolution
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri