Pana acum, cei mai multi experti au crezut ca evolutia animalelor a debutat, in urma cu aproximativ 500 de milioane de ani, in apele oceanului, care reprezinta un mediu mult mai stabil si mai propice devoltarii vietii decat lacurile. Aceasta ipoteza s-ar putea insa schimba odata cu descoperirea in depozitele sedimentare ale unui stravechi lac din China a ceea ce se crede ca ar fi cele mai vechi fosile animale cunoscute pana in prezent, datand de acum 600 de milioane de ani, relateaza "The Telegraph" in editia electronica de marti.
"Stim ca viata din oceane este foarte diferita de cea din lacuri si, cel putin in lumea moderna, oceanele reprezinta medii mult mai stabile si mai compatibile vietii in comparatie cu lacurile", a declarat conducatorul studiului, profesorul Martin Kennedy de la Universitatea din California, aratandu-se profund suprins de descoperirea facuta. "Este surprinzator ca prima dovada a aparitiei animalelor pe care o gasim este asociata cu lacurile, un mediu mult mai variabil decat cel al oceanelor", a spus el. Pe de alta parte, a afirmat cercetatorul,
"Este posibil si ca organisme cu o varsta similara sau chiar mai vechi sa fi existat si in medii marine, dar sa nu fi fost descoperite pana acum". "In orice caz, rezultatele noastre demonstreaza cel putin ca gama habitatelor animale timpurii era mult mai larga decat se credea pana acum si lanseaza ipoteza potrivit careia evolutia animala a debutat in lacuri, fiind legata de un aspect de mediu unic acestora. In plus, pentru ca lacurile au o marime limitata si nu sunt legate intre ele, este posibil sa se fi produs o semnificativa evolutie paralela a organismelor. Acum trebuie sa asteptam si sa vedem daca fosile similare vor descoperite si in sedimentele marine", a declarat Martin Kennedy.
Rezultatele studiului condus de el au fost publicate in editia de marti a revistei "Proceedings of the National Academy of Sciences", precizeaza "The Telegraph".