Marea Moarta, cea mai sarata intindere de apa din lume, ar putea sa dispara pana in 2050, din cauza schimbarii cursului raurilor care o alimenteaza.
Proiectul de salvare a celebrei mari se ciocneste insa de activitatile factorului uman, dar si de tensiunile politice regionale, relateaza Agerpres. Nivelul Marii Moarte, situata in cel mai de jos punct de pe glob, coboara cu un metru pe an, iar malul sau s-a retras pe alocuri cu mai mult de un kilometru. In total, ea a pierdut din 1970 o treime din suprafata. Marea Moarta ar putea seca din 2050, dupa cum avertizeaza specialistii.
"Este foarte grav si nimeni nu a facut nimic ca sa o salveze" din cauza lipsei de cooperare in urma conflictului israeliano-palestinian, avertizeaza Doureid Mahasneh, hidrolog si fost director al Autoritatii Vaii Iordanului.
Prima cauza responsabila este devierea cursurilor de apa care alimenteaza marea. Israelul, Iordania si Siria capteaza 95% din debitul total al Iordanului in scopuri agricole si industriale. La aceasta se adauga activitatea turistica si schimbarea climatica ce are o puternica influenta asupra pluviometriei intr-una din cele mai aride zone din lume. Dupa parerea lui Mahasneh, salvarea acestei mari "este o chestiune regionala, internationala chiar, avand in vedere importanta sa istorica, geografica si in materie de mediu". (C.C.)