Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Cum devin noxele combustibil

O echipa de cercetatori americani a realizat o masinarie care transforma gazele cu efect de sera in benzina sau motorina. Specialistii vor ca noul dispozitiv sa fie folosit ca alternativa la metoda de captare si de stocare sub pamant a dioxidului de carbon.

Masinaria inventata de cercetatorii de la Laboratoarele Nationale Sandia din SUA foloseste energia solara si o serie de reactii chimice pentru a converti dioxidul de carbon emis de centralele electrice in benzina, motorina sau combustibil pentru avioane.

Ellen Stechel, unul dintre oamenii de stiinta care au participat la realizarea proiectului, spune ca se stie de foarte mult timp ca, teoretic, dioxidul de carbon poate fi reciclat. Multi cercetatori nu se gandeau insa ca acest proces poate fi exploatat tehnic sau economic.

Cum functioneaza noua tehnologie

Dispozitivul cilindric, a carui denumire prescurtata este CR5, are doua parti si 14 inele rotative, invelite in fier oxidat. Printr-un sistem de atragere a luminii solare, una dintre partile masinariei este incalzita la o temperatura de pana la 1.500 de grade Celsius. Fierul oxidat este supus unor reactii chimice in urma carora sunt eliberate molecule de oxigen ce ajuta mai departe la crearea monoxidului de carbon.

Amestecand monoxidul de carbon cu hidrogen, cercetatorii pot crea „syngazul", un tip de combustibil. Inainte ca automobilele noastre sa fie alimentate cu derivati din combustibilul obtinut din dioxid de carbon, oamenii de stiinta au recunoscut ca trebuie sa imbunatateasca eficienta masinariei. Potrivit acestora, tehnologia va putea fi utilizata la scara larga peste cel putin 15 ani.

Liderul proiectului stiintific, Rich Diver, spera ca dispozitivul sa fie folosit ca alternativa la tehnologia de captare si de stocare sub pamant a dioxidului de carbon din atmosfera.
 

spot_img

Ultimele știri