Dinozaurii nu au fost chiar atat de mari cum ne-au lasat sa credem oamenii de stiinta si regizorii de la Hollywood.
Potrivit unei cercetari publicate luni in "Journal of Zoology", metoda de calcul folosita pana in acum pentru stabilirea dimensiunii lor a fost gresita, greutatea lor adevarata fiind in unele cazuri pe jumatate din cea estimata initial, relateaza "Daily Mail" in editia electronica de luni.Noile descoperiri au implicatii pentru numeroase teorii legate de starea biologica a dinozaurilor, de la energia necesara metabolismului la cerintele alimentare si la modurile lor de locomotie.
"Paleontologii au folosit timp de 25 de ani un model statistic pentru a estima greutatea dinozaurilor si a altor animale mari care au disparut. Prin re-examinarea datelor din esantionul initial am aratat ca modelul statistic are multe defecte si ca dinozaurii aveau probabil doar jumatate din greutatea estimata initial", a declarat Gary Packard de la Universitatea din Colorado. De exemplu, se arata in studiul publicat in "Journal of Zoology", estimarile privind greutatea lui Apatosaurus louisae – 38 de tone -, unul dintre cei mai mari dinozauri, reprezinta de fapt dublul greutatii sale reale, de doar 18 tone.
Noile calcule au aratat deasemenea ca Styracosaurus nu avea 4.200 de kilograme, asa cum se credea, ci doar 3.300, si ca Diplodocus, a carui greutate fusese estimata la 5.500 de kilograme, nu avea de fapt decat 4.000.