Portiunile de padure defrisate pentru constructia tronsonului 2B al Autostrazii Transilvania sunt scoase, rand pe rand, din administrarea Ocolului Silvic Valea Ierii. Marti, in cadrul sedintei de guvern s-a discutat proiectul de hotarare privind legalizarea transferului unei jumatati de hectar de padure in administrarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Astfel, 5.161 de metri patrati de padure, defrisati in perioada 2004-2009 de muncitorii Bechtel, in zona localitatilor Ciurila, Savadisla si Valisoara, vor fi scosi acum din administrarea Ocolului Silvic Valea Ierii.
O masura similara a fost adoptata de Guvernul Romaniei in luna martie, cand 463 de metri patrati aflati in proprietatea publica a comunei Savadisla, din zona Finisel, au fost “radiati” din evidentele aceluiasi ocol silvic. Potrivit administratorului Ocolului, Liviu Holonec, dupa ce Guvernul aproba hotararea, un memoriu e trimis Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Cluj pentru calcularea despagubirilor raportate la pierderile de crestere a padurii, exploatabilitate si reconstructie.
“Pretul pentru un hectar poate varia intre 100.000 si 300.000 de lei, in functie de calitatea padurii. De pe un hectar se pot obtine intre 170 si 400 de metri cubi de lemn”, arata administratorul Ocolului Valea Ierii. Holonec spune ca, in total, fondurile forestiere a 18 primarii se afla in administrarea Ocolului Silvic Valea Ierii. Portiuni din padure au fost taiate si scoase din administrarea Ocolului datorita executarii lucrarilor de constructie a tronsonului 2B, Campia Turzii – Cluj Vest, al A3.
Directorul Directiei Regionale Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj, Ioan Pantelimon, in administrarea caruia se afla autostrada, spune ca in acest moment se fac regularizari. “Au ramas restante la exproprieri. Acum se ajunge la zi cu regularizarile. Astfel de regularizari au loc si pentru centura Valcele – Apahida”, spune Pantelimon.