Ziua de Cluj: “Betoane” in padurea Faget, cu gir de la Mediu

Primaria Cluj-Napoca a respins in ianuarie proiectul companiei Manastur Holding si, in fata noului “asalt”, promite ca nu va permite construirea de locuinte in padurea Faget.

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Cluj a avizat, saptamana trecuta, proiectul ansamblului de locuinte Colina Sud, planuit de societatea Manastur Holding in padurea Faget. Asociatia Transilvania Verde a contestat proiectul inca de anul trecut, argumentand ca raportul care a stat la baza avizului contine date false: se vorbeste despre Faget ca despre Rosia Montana, nu este identificata corect zona, dar nici speciile de plante si animale care trebuie protejate, avand in vedere ca proiectul include si o arie protejata prin programul Natura 2000. Cu toate acestea, directorul ARPM spune ca raspunderea nu apartine institutiei, ci firmei care a facut studiul de impact.

Reprezentantii organizatiei nonguvernamentale Transilvania Verde au sesizat ARPM Cluj asupra faptului ca raportul de evaluare a impactului asupra mediului, intocmit de societatea Unitatea de Suport pentru Integrare SRL din Cluj-Napoca pentru proiectul celor de la Manastur Holding, contine date false. Cu toate acestea, PUZ si PUD ansamblu de locuinte Colina Sud a primit saptamana trecuta avizul de mediu nr. 5-NV6.

“Locatia proiectului de constructii se afla in situl Natura 2000 Fagetul Clujului – Valea Morii. ARPM Cluj, in urma contestatiilor si opiniilor exprimate de Asociatia Transilvania Verde si de catre colectivul Facultatii de Biologie Geologie din cadrul UBB, a solicitat refacerea studiului, completarea ei cu aspectele vizate de contestatari. Beneficiarul proiectului, Manastur Holding, nici pana in ziua de azi nu a raspuns solicitarii. Noua conducere a ARPM Cluj a considerat, in urma raportului la studiul de impact, intocmit de firma Unitate de Suport pentru Integrare, cei care au intocmit capitolul Biodiversitate din Studiul de Impact Asupra Mediului pentru Rosia Montana Gold Corporation, ca nu exista nici un impact negativ al proiectului rezidential, PUZ-ul fiind avizat favorabil peste noapte. Cel putin asa reiese din anuntul facut de beneficiar in data de 16 iulie 2009 in presa locala”, a afirmat Vizauer T. Csaba, reprezentantul Asociatiei Transilvania Verde.

Acesta a adaugat ca proiectul Manastur Holding a aparut cu doua titluri diferite, alimentand confuzii (PUZ si Regulament de Urbanism Valea Plesca – Faget Izvor Cluj-Napoca, respectiv, PUZ si PUD ansamblu de locuinte Colina Sud, in Cluj-Napoca, jud. Cluj – n.red.). Vizauer T. Csaba a a mai atras atentia ARPM ca raportul intocmit de firma Unitate de Suport pentru Integrare SRL a fost copiat fara logica dupa cel conceput pentru Rosia Montana Gold Corporation de aceeasi societate si a cerut ca autoritatile competente sa fie sesizate si sa ia masuri de sanctionare a respectivei societati.

Directorul ARPM, Liviu Medrea, a declarat ca proiectul locuintelor a fost avizat deoarece s-au facut modificari la raportul de evaluare a impactului asupra mediului, care au tinut cont de observatiile celor de la Asociatia Transilvania Verde.

“Chiar daca nu au facut observatiile in termenul legal de 45 de zile, totusi au fost luate in considerare. De aceea s-a avizat favorabil proiectul (constructia de case in padurea Faget – n.red.) pentru ca documentatia a fost completata. Nu este raspunderea noastra, ci a evaluatorului care a facut studiul (societatea Unitate de Suport pentru Integrare SRL Cluj-Napoca – n.red.). Noi avem documente justificatoare si o intreaga documentatie. Colegii mei va vor furniza si un raspuns oficial”, a explicat Medrea. Sergiu Mihut, reprezentantul societatii Unitate de Suport pentru Integrare SRL Cluj-Napoca, nu a putut fi contactat pentru detalii.

Oficialii Primariei Cluj-Napoca au afirmat ca proiectul companiei Manastur Holding nu a fost avizat de catre Consiliul Local. “in luna ianuarie, documentatia a fost retransmisa beneficiarului pentru a fi completata cu avizele celor de la Mediu. Dosarul nu s-a intors, deocamdata, la noi. Oricum, in momentul in care se va depune, automat va merge la Comisia de Urbanism, pentru ca, intre timp, am luat niste decizii importante legate de constructiile din padurea Faget, dar si de introducerea terenurilor in intravilan. Noi vom tine cont oricum de observatiile venite de la populatie, inclusiv de la cei de la Transilvania Verde. Avand in vedere ca Ordonanta 144 interzice constructiile in zone verzi, dar si ca proiectul se deruleaza si pe aria sitului din Faget protejat prin Natura 2000, este posibil sa nu fie aprobat”, a explicat viceprimarul Radu Moisin.

Arhitectii care s-au ocupat de documentatia pentru proiect admit ca terenul prins in Planul Urbanistic Zonal facut in vederea realizarii unui ansamblu rezidential este, partial, in sit Natura 2000. “Au fost urmate toate procedurile, conform legislatiei, s-au facut studii, inclusiv privind impactul asupra biodiversitatii”, a precizat Sorin Scripcariu, unul dintre arhitectii care au lucrat la proiect. Investitia mai are insa si alte “obstacole” de trecut, printre acestea numarandu-se convingerea autoritatilor de a-si da acordul pentru introducerea unei suprafete de cateva hectare in intravilanul muncipiului.

“Au aparut, de cand s-a inceput lucrul la proiect, norme noi, noi puncte de vedere din partea Primariei, privind introducerea terenurilor in intravilan, casele de vacanta, densitatea. Era necesar acest pas, punctul de vedere de la Mediu, dar discutiile se vor relua mai incolo, dupa ce decide si beneficiarul cum va arata proiectul mai departe, ce va cere, ce este dispus sa cedeze, in functie de noile normative si calcule de rentabilitate”, a mentionat arhitectul. Acesta a mai precizat ca ansamblul va include si spatii dedicate agrementului. “Nu se construieste in padure, nu se vor face defrisari. Zona este una de case de vacanta”, a mai spus Scripcariu.

Mentionam ca, in vederea construirii, aproximativ 11 hectare sunt propuse pentru introducerea in intravilan. Din cele 22 de hectare abordate prin PUZ, Manastur Holding detine 12,5. Ideea investitorilor este de a viabiliza terenul si a vinde, mai departe, parcelele. Initial, de proiect s-au ocupat arhitectii de la Arhimar, potrivit informatiilor din piata, insa, ulterior, biroul a renuntat la colaborarea pentru realizarea proiectului.

Conducerea Arhimar nu a putut fi contactata pentru detalii privind lucrarea. Potrivit prezentarii sustinute de Sorin Scripcariu in sedinta Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism din ianuarie 2008, proiectul Colina Sud – Drumul Sf. Ion prevedea amenajarea paraului Sf. Ion, spatii verzi cu acces liber, terenuri de sport si locuri de joaca, piste de biciclisti, dar si 160 de locuinte intr-o zona de agrement a Clujului. Au fost propuse atunci locuinte individuale si colective mici, de pana la doua etaje si mansarda. Comisia a amanat proiectul si a propus consultare publica.

ARPM sustine ca a respectat legea

Conform raspunsului oficial al ARPM, furnizat cotidianului ZIUA de CLUJ in cursul zilei de ieri, observatiile formulate de Asociatia Transilvania Verde ar fi fost inaintate in afara procedurii legale de avizare in 17.11.2008.

“Cu toate ca au fost depuse in afara procedurii legale de avizare, ARPM Cluj- Napoca a solicitat titularului raspuns la observatiile formulate la Raportul de mediu.Titularul a depus la ARPM Cluj-Napoca in 30.03.2009 completari la Raportul de mediu ca raspuns la observatiile Asociatiei Transilvania Verde. ARPM Cluj-Napoca a solicitat Facultatii de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai o evaluare a Raportului de mediu. La evaluarea Raportului de mediu efectuata de Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, elaboratorul raportului a raspuns in 15 aprilie anul acesta, formuland concluzia ferma ca adoptarea planului in forma sa ultima nu afecteaza nici una din speciile criteriu care au stat la baza declararii sitului Faget – Valea Morii ca zona protejata Natura 2000.

In baza evaluarii de mediu, analizand observatiile si raspunsurile la acestea si avand in vedere prevederile art. 21 alin (4) din OUG 195/2005 privind protectia mediului, aprobata prin Legea 265/2006, cu toate modificarile ulterioare, ARPM Cluj-Napoca a luat decizia de emitere a Avizului de Mediu nr. 5-NV6/15.07.2009 pentru alternativa finala de plan. De la solicitarea inregistrata la ARPM Cluj- Napoca cu nr. 836/01.02.2008, privind avizarea “PUZ si PUD – ansamblu de locuinte Colina Sud”, in Cluj-Napoca, jud. Cluj, titular SC Manastur Holding SRL Bucuresti, si pana la emiterea Avizului de mediu nr.5-NV6 din 15.07.2009, procedura s-a desfasurat pe o perioada de 17 luni si 14 zile”, se arata in comunicatul ARPM Cluj.

Manastur Holding, cu sediul in Bucuresti si actionariat luxemburghez

Conform datelor Registrului Comertului, Manastur Holding Bucuresti este detinuta de doua societati cu sediul in Luxemburg, Labmex International (80%) si Tavistock Europe (20%). Administratori sunt Christopher Dabney Mangum, Thomas Bradley Youth, Wayne Edward Kalish, toti trei de cetatenie americana, si polonezul Marek Wiktor Piwek.

Natura, calcata in picioare “cu repetitie”

Societatea Unitatea de Suport pentru Integrare SRL a intocmit Raportul de mediu pentru doua proiecte care “calca in picioare” natura: cel al Rosia Montana Gold Corporation din Muntii Apuseni si cel al Manastur Holding din zona Faget. Societatea, infiintata in 2001, are un singur asociat, conform datelor de la Registrul Comertului. Este vorba de Sergiu Ioan Nicolae Mihut.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri