Interesul investitorilor pentru explorarea zacamintelor non-energetice din Romania se indreapta exclusiv catre perimetrele cu potential de extractie a metalelor pretioase, cred specialistii. In prezent, sunt in exploatare sase astfel de perimetre, iar alte sapte au licenta de explorare.
Chestionat in legatura cu pozitia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) fata de impactul de mediu al acestor proiecte, in particular al proiectului Rosia Montana, presedintele interimar al institutiei considera ca “orice tip de exploatare a resurselor naturale minerale are un impact de mediu, dar legislatia romana este extrem de clara din acest punct de vedere”.
“Tehnologia propusa pentru exploatarea de la Rosia Montana este utilizata in peste 80% din productia mondiala de aur. Proiectul Rosia Montana, asa cum este el redactat, se incadreaza in legislatia nationala si europeana in vigoare”, a explicat Alexandru Petruti in cadrul conferintei nationale “Minerit modern in Romania”.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si cel al Culturii, Kelemen Hunor, urmeaza sa viziteze in aceasta saptamana localitatea din judetul Alba. Exploatarea aurului la Rosia este atestata documentar din perioada imperiului roman. Aceasta mostenire culturala nu a fost cercetata sistematic pana in anul 2001, cand – cu sprijinul financiar al Rosia Montana Gold Corporation – a fost deschis unul din cele mai mari situri arheologice din Romania. in sase ani, compania miniera a alocat 10 milioane dolari pentru Programul National de Cercetare Alburnus Maior, dintr-un proiect de cercetare si conservare a patrimoniului ce totalizeaza 35 de milioane de dolari.
Licenta de exploatare, din 1999
Investitorul care a initiat proiectul de reluare a exploatarii de la Rosia Montana detine o licenta de exploatare din 1999, fara a fi obtinut insa si acordul final de incepere a productiei.
Se anticipeaza ca prin lansarea acestui proiect Romania ar putea reveni in topul producatorilor europeni de metale pretioase, pozitie pierduta din cauza ca statul roman nu a mai avut posibilitatea sa mentina deschise exploatarile miniere in regim nesubventionat.