Ziarul Financiar: Valvis spune ca are finantare de la banci pentru un proiect de 100 mil. € in energie

Omul de afaceri elvetian Jean Valvis, creatorul brandurilor Dorna si LaDorna, spune ca are totul pregatit pentru a demara un proiect de energie regenerabila in valoare de peste 100 de milioane de euro, inclusiv finantarea din partea bancilor, dar ca lipsa cadrului legal intarzie nejustificat demararea proiectului.

"Este inadmisibil ca dupa un an si jumatate dupa ce a fost publicata Legea 220 in octombrie 2008 (legea pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie – n.r.) sa nu fie publicate normele de aplicare. Nu mi s-a intamplat in viata mea sa am studiu de fezabilitate, finantare asigurata din partea bancilor, terenuri, proprietati si sa nu pot lua o decizie din cauza lipsei cadrului legal".

Omul de afaceri spune ca proiectul din energie va fi finantat de mai multe banci. "Vin la mine bancile si imi spun «te pot finanta si eu cu 15-20 milioane» si eu le spun ca trebuie sa mai astept clarificarea legii. Daca in martie s-ar publica normele, in martie demarez proiectul".

Creditele de la banci se ridica la peste 70 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF in conditiile in care Valvis afirma ca structura finantarii va fi identica celei folosite in businessul cu ape minerale.

Pentru fabrica de apa minerala Aqua Carpatica, investitie in valoare de 12,5 mil. euro, omul de afaceri a luat de la BCR 9,2 mil. euro, respectiv o finantare care acopera in jur de 70% din proiect. Aqua Carpatica va iesi pe piata in luna iulie, dupa cum a precizat ieri antreprenorul elvetian de origine greaca. Restul de aproximativ 30% din proiectul de energie regenerabila va fi finantat din surse proprii, Valvis fiind implicat singur in aceasta afacere.

Jean Valvis este unul dintre oamenii de afaceri cu cel mai mult cash, dupa ce a vandut in 2008 afacerea cu lactate LaDorna pentru mai mult de 80 mil. euro. Valvis a planificat aceasta investitie pentru anii 2010-2011, insa refuza sa ofere mai multe detalii despre proiect.

Dupa ce au existat declaratii potrivit carora ar fi vorba de energie eoliana, Valvis evita acum sa confirme despre ce fel de energie regenerabila ar fi vorba: eoliana, solara sau hidro. Spune insa ca proiectul de energie regenerabila va avea o capacitate de 100-150 de Megawati, dar nu da informatii despre locatie sau numele bancilor finantatoare.

Intre timp, omul de afaceri se ocupa de businessul din industria vinului, prima investitie concreta realizata dupa exitul din afacerea LaDorna in aprilie 2008, business preluat de grupul francez Lactalis.

Intr-o luna de zile vor iesi pe piata trei sortimente de vinuri din podgoriile Samburesti pe care le-a cumparat in urma cu trei ani si in care vrea sa investeasca 18 mil. euro. Pana acum, au fost investiti 8-9 mil. euro in reinnoirea plantatiilor. Chateaux Valvis se va gasi doar in restaurante, in timp ce Domeniile Samburesti si Samburel de Olt vor fi distribuite in supermarket.

Bancile mai gasesc bani pentru energie

Pe o piata in care majoritatea executivilor, dar si antreprenorii se plang de dificultati in obtinerea de credite din partea bancilor, energia ramane totusi unul dintre sectoarele finantate de marile banci din Romania, in conditiile in care sectorul se afla in plina dezvoltare, iar pe partea de energii regenerabile primele proiecte de mari dimensiuni sunt inca la faza de constructie.

De cealalta parte, institutiile financiare sunt mult mai reticente la proiecte in imobiliare sau auto, cele mai afectate piete in 2009.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri