Zgomotul din oceane ameninta mamiferele marine

Poluarea fonica a oceanelor a crescut pana la un nivel la care supravietuirea mamiferelor marine este amenintata, informeaza The Ecologist.

Din cauza cresterii aciditatii oceanelor si a temperaturii apei, sunetele cu frecventa joasa sunt absorbite mai greu, iar zgomotul circula pe distante mai lungi. Acest fenomen este pus in legatura cu cazurile tot mai frecvente de surzire la delfini. In plus, animalele isi parasesc habitatele in cautare de teritorii mai linistite.

Descoperirile, publicate de cercetatorii de la Universitatea din Hawaii si cea din California, aduc dovezi suplimentare legate de pericolul cresterii aciditatii oceanelor.

"Aceasta este o lucrare foarte importanta pentru ca accentul s-a pus pana acum pe efectele cresterii aciditatii asupra calcificarii (asa cum e dizolvarea cochiliilor crustaceelor), dar nu asupra felului in care va schimba complet acustica oceanelor", a explicat dr. Jason Hall-Spencer, expert in stiinte si inginerie marina la Universitatea Plymouth.

Potrivit datelor incluse in studiu, nivelul de absorbtie a sunetelor cu frecventa joasa ar putea scadea cu pana la 60% pana in 2100. Cele mai afectate vor fi probabil balenele si delfinii mai ales pentru ca zgomotul ii indeparteaza de habitatul natural.

Cele mai grave daune sunt cele legate de deteriorarea tesutului si esuarile in masa ale balenelor, asociate de obicei cu testele militare cu sisteme acustice.

Foto: The Ecologist

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri