Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) cere Uniunii Europene un obiectiv ambitios si ferm pentru conservarea biodiversitatii si fonduri directe pentru conservarea naturii.
Pe 26 ianuarie 2010 au inceput, la Madrid, lucrarile Conferintei Europene pentru Biodiversitate, primul eveniment important dupa preluarea presedentiei Uniunii Europene de catre Spania.
Aceasta intalnire marcheaza debutul Anului International al Biodiversitatii, unul dintre obiectivele ei fiind initierea unei serie de dezbateri cu privire la tintele de conservare a biodiversitatii dupa anul 2010.
WWF considera ca aceste obiective ar trebui sa fie puternice si indeajuns de ambitioase incat sa garanteze ca vor putea face fata uneia dintre cele mai grave probleme ale omenirii: pierderea biodiversitatii, precizeaza reprezentantii WWF intr-un comunicat de presa.
Conferinta europeana care a avut loc pe data de 26 ianuarie nu reprezinta o celebrare, ci mai degraba primul pas catre o schimbare radicala a politicilor europene cu privire la biodiversitate, pentru ca a devenit deja o realitate faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa infrunte problemele generate de pierderea biodiversitatii.
Natura, impreuna cu toate resursele sale care ne asigura existenta, este victima unui proces accelerat de distrugere, al carui efect cel mai evident il reprezinta disparitia speciilor.
Pentru a preveni aceasta catastrofa pentru binele planetei si al omenirii, tarile Uniunii Europene isi stabilisera ca obiectiv pentru 2010 sa opreasca distrugerea habitatelor si, implicit, pierderea speciilor. Acest obiectiv a fost ulterior adoptat in cadrul mai multor acorduri internationale, se precizeaza in comunicatul organizatiei.
Odata cu 2010, toate tarile si organizatiile internationale care au adoptat aceste acorduri si-au recunoscut esecurile, admitand ca nu au reusit sa atinga obiectivele privind conservarea biodiversitatii.
In cazul Europei, acest esec a fost mentionat in raportul de evaluare cu privire la aplicarea directivelor europene de mediu. Raportul arata ca doar 17% din habitatele si speciile de interes european se afla intr-o stare favorabila de conservare. Astfel, este necesar sa se stabileasca un nou obiectiv care sa aduca biodiversitatea in prim planul agendei de politici europene.
Comisia Europeana a prezentat deja un prim document care sa marcheze inceputul discutiilor intre statele membre si care ar trebui sa ofere un nou obiectiv comun cu privire la biodiversitate. Aceasta noua tinta ar trebui aprobata inainte de iunie 2010, iar strategia de indeplinire acesteia sa fie facuta publica pana in luna decembrie anul acesta.
In acest fel, obiectivul post-2010 pentru Europa ar reprezenta o baza solida pentru definirea tintelor globale ce vor fi discutate in cadrul Summit-ului pentru Conservare si Diversitate Biologica, care va avea loc la Nagoya (Japonia), in luna octombrie a acestui an.
Documentul prezinta patru variante posibile in ceea ce priveste obiectivul european de conservare a biodiversitatii. Aceste variante sunt diferite din punct de vedere al gradului de ambitie, WWF considerand ca acestea nu vor reusi sa faca fata problemei urgente a pierderii biodiversitatii la nivel mondial.
Dintre toate, doar varianta cu numarul 4 include si dimensiunea internationala, dat fiind faptul ca nu putem aborda aceasta problema doar din perspectiva europeana.
Varianta 4 ar fi singura care poate fi luata in calcul, insa ea necesita rectificari. De exemplu, „refacerea habitatelor” pana in anul 2020 nu ar trebui sa fie o problema a carei rezolvare sa fie una de tipul „pe cat posibil”, ci mai degraba una de tipul „absolut necesar”.
Mai mult decat atat, toate deciziile luate ar trebui sa se reflecte in bugetul Uniunii Europene, aceasta opinie fiind impartasita de mai multi politicieni care au participat la Conferinta din 26 ianuarie de la Madrid.
Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat anul 2010 drept Anul Biodiversitatii. Acest eveniment coincide cu termenul limita agreat de guvernele lumii pentru a reduce pierderile in randul speciilor si a ecosistemelor.
Foto: softpedia.com