Videanu: Romania incalzeste involuntar clima prin pierderile de caldura

Romania participa in mod involuntar la incalzirea globala din cauza pierderilor de aproape 500 milioane de euro inregistrate pe lantul de aprovizionare a populatie cu energie termica. Din acest motiv, preluarea de catre Ministerul Economiei a CET-urilor de la autoritatle locale este o prioritate, scrie Mediafax.

"Pe intregul lant de la productie pana la incalzirea cetatenilor, din evaluarile noastre, sunt aproape 500 milioane de euro care se pierd. Din punctul meu de vedere este una dintre prioritati (preluarea centralelor electrotermice de la autoritatile locale – n.,r.), pentru ca, pe langa emisiile de CO2, exista si o mare risipa de resurse financiare din acest punct de vedere", a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, dupa sedinta de Guvern.

In 2002 Guvernul a decis sa transfere o serie de centrale electrotermice (CET) de la Ministerul Economiei catre autoritati locale. Multe dintre CET-uri au dificultati de finantare si sunt ineficiente din cauza vechimii instalatiilor, iar primariile care le adminsitreaza nu dispun de fonduri pentru modernizare.

3 miliarde de euro irosite

UE a stabilit in 2007 o perioada de conformare pana in 2014 pentru Romania, timp in care CET-urile ar trebui sa-si retehnologizeze instalatiile si sa-si reduca emisiile de noxe. In caz contrar, ar trebui inchise. Autoritatile romane au avut la dispozitie aproape trei miliarde de euro din fonduri structurale, dar n-au reusit sa cheltuiasca pana azi niciun cent din ele pentru reabilitare.

Desi cel putin doi fosti ministri ai mediului recunosc incapacitatea autoritatilor de a gestiona problema, azi toate CET-urile au autorizatii de mediu, iar functionarii care ar trebui sa le controleze sustin ca emisiile se afla in limitele legale.

Citeste mai multe despre CET-urile din Romania in cover story-ul Green Report din septembrie 2009.

spot_img

Ultimele știri