Mai multi copaci au fost taiati, ieri, in Mazepa. Arborii au fost dati jos pentru extinderea unui cabinet stomatologic. Mediul spune ca nu da avize pentru taierea arborilor. Primaria spune ca aproba, dar numai cu avizul Mediului. Pentru ca a murit si un nuc, va fi sesizata Directia Agricola. Primaria verifica la fata locului si promite noi plantari. Mandri de cata importanta „birocratica” li se da, copacii mor de tineri… in picioare!
Ieri de dimineata, un galatean, profesorul Neculai Dobrea, ne-a sunat, agitat, la redactie.
„Un grup de angajati de la o firma privata din Braila taie mai multi copaci din apropierea blocurilor G 4 si D 2, din Mazepa, de pe strada Rosiori. Doamna, noi, locatarii, am plantat in 1992 acei arbori. Unul este nuc, altul este tuia, o salcie, un tei…”.
Se taie fara discernamant, nu este normal asa ceva”, ne-a spus, suparat, domnul Dobrea. Apoi ne-a sunat si profesorul Vasile Leonte, care locuieste in aceeasi zona.
In momentul in care echipa „Vietii libere” a ajuns la fata locului, deja raul era facut: o parte din arbori era deja la pamant (inclusiv nucul), in timp ce trunchiurile ciopartite ale altor doi copaci ramasesera inca in picioare, prezentand trecatorilor o imagine macabra, precum niste oameni cu mainile amputate…
Plantati in 1992, arborii abia implineau in acest an majoratul. Cativa nu au mai apucat. Am sesizat Garda de Mediu Galati, la fel cum au facut si locatarii din zona.
„La sesizarea cetatenilor, un comisar al Garzii de Mediu s-a deplasat acolo si a constatat taierea arborilor… Din pacate, in acest caz exista aprobarea Primariei”.
„La solicitarea noastra ni s-a raspuns din partea Primariei cu avizul de ˝taiere/fasonare, realizata cu o firma autonoma˝. Autorizatia a fost data in vederea extinderii constructiei unui cabinet stomatologic, extindere aprobata tot de Primarie, printr-un PUZ, in 2009…”.
„Probabil cine a avizat PUZ-ul nu s-a dus la fata locului sa vada ce este acolo, daca sunt sau nu copaci…”.
Cat priveste aprobarea de taieri de arbori, dupa cum se stie, din 2007, primariile sunt cele care avizeaza taierea arborilor din localitate si nu Garda de Mediu sau Agentia de Protectia Mediului, care dadea astfel de autorizatii inainte de 2007.
In prezent, Garda de Mediu urmareste numai protejarea arborilor monumente naturale dar si a nucilor.
Fiind vorba despre taierea unui nuc, vom sesiza, la randul nostru si conform legii, Directia de Agricultura, pentru a lua masurile legale care se impun”, a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Galati, Mihai Turcu.
Totul este legal, inclusiv moartea unui copac
Intr-adevar, pe site-ul Primariei municipiului Galati exista o autorizatie de constructie (nr. 1282) emisa in luna noiembrie 2009 privind „amenajari interioare si extindere cabinet stomatologic – nume titular: Gavril Bogdan”.
Am verificat si la Primarie. Viceprimarul municipiului Galati, Nicusor Ciumacenco, cel care este si sef al comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local, ne-a declarat ca „…autorizatia de constructie pentru extindere s-a dat in noiembrie 2009, la o constructie deja existenta, in baza unei autorizatii din 2007”.
Bine, bine, dar cand se emite o astfel de autorizatie nu merge nimeni pe teren sa vada ce este acolo?
„Nu, pentru ca, potrivit legii, pentru autorizatie, solicitantul aduce un dosar cu toate avizele – de la Apa Canal, Distrigaz, inclusiv de la Mediu. Deci, daca Mediul a dat aviz, banuiesc ca au fost de acord, pentru ca si ei, cred, au mers la fata locului, nu?…”, a contraatacat Nicusor Ciumacenco.
Acesta a verificat si daca exista la Primarie un aviz de taiere a arborilor. Si, desigur ca exista, pentru ca, la Galati, arborii se ucid legal.
„Intr-adevar, este un aviz, dar sa stiti ca cererea de taiere a venit de trei ori la Directia Tehnica… solicitarea a fost sustinuta de faptul ca arborii se afla pe hotar si proprietarul nu avea cum sa isi construiasca gardul”.
„In plus, chiar daca nu ii taia, exista o prevedere legala care indica distanta minima a unui copac de o constructie, caci radacinile pot afecta structura de rezistenta”, a mai explicat viceprimarul.
De acord, dar totusi, daca cineva – nu conteaza cine, de la Primarie, Mediu sau din ambele institutii – ar fi iesit de la inceput, din birou si ar fi facut o plimbare pana in Mazepa, astazi nu ne-am mai fi intrebat, retoric: „Ce a fost la inceput: gardul sau … copacul?”.
„Comisia de Disciplina in constructii va verifica situatia si eu va promit, si le promit si locatarilor ca se vor planta alti copaci, in zona!”, a spus viceprimarul. Unde? Pe gard?
In timp ce institutiile isi arunca responsabilitatea de la una la alta, se flutura hartii (ce ironic, nu?, hartii pe care sunt scrise avizele, aprobarile…) si se fac promisiuni, cativa copaci au murit. A venit primavara.