Viata libera Galati: Dezastru in agricultura galateana

Nu mai exista niciun dubiu: situatia din agricultura galateana este dezastruoasa! Specialistii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati au facut o estimare a productiilor ce vor fi realizate la principalele culturi ce vor fi recoltate in vara (grau, orz, orzoaica, rapita si mazare) si au ajuns la concluzia ca avem de-a face cu cea mai proasta recolta din ultimii ani. Cum s-a ajuns la aceasta situatie va vom arata in cele ce urmeaza.

O iarna extrem de secetoasa

Iarna trecuta a fost cea care „a dat tonul” dezastrului. Am avut parte de una dintre cele mai secetoase ierni din ultimii 20 de ani, cantitatea de precipitatii cazuta in unele zone ale judetului fiind de cinci-sase ori mai mica decat media anuala.

Zonele cele mai afectate au fost Cosmesti, Nicoresti, Foltesti, Mastacani si Oancea. Exista areale restranse unde in perioda noiembrie 2008-martie 2009 au cazut sub 30 de litri pe metrul patrat, ceea ce inseamna ca toate culturile semanate in toamna au fost in mare suferinta, iar pierderile de recolta provocate de aceasta seceta – de circa 25-30 la suta din potentialul obisnuit.

Tot in cursul iernii, gerul a distrus 646 ha de culturi agricole din judetul Galati: 339 ha de rapita si 307 ha de cereale paioase.

O primavara catastrofala

Nici primavara nu s-a dovedit mai darnica pentru tarani. Dupa ce ca seceta a continuat, in noaptea de 22 spre 23 aprilie 2009 judetul a fost lovit de un inghet tarziu fara precedent.

Situatia cea mai grava a fost la Viile, Targu Bujor si Fartanesti, unde temperatura a ajuns la minus 4,3 grade.

Insa au fost probleme deosebite si la Frumusita si Foltesti (minus 3,5 grade), Ivesti si Liesti (minus 1,7 grade), Schela, Greaca, Branistea si Independenta (minus 1,6 grade), lunca Bratesului, Tulucesti si Sivita (minus 1,2 grade), Matca, Cudalbi, Valea Marului (minus 1,1 grade).

Au fost afectate, in diferite grade, culturile de pe aproape tot teritoriul judetului. Gerul venit pe neasteptate (din fericire nu a durat decat cateva ore) a dijmuit productia cu peste 50 la suta pe circa 30.000 de hectare, cu 30-50 la suta pe aproape 50.000 de hectare si cu 10-30 la suta pe circa 100.000 de hectare. Pagubele sunt greu de estimat (se va constata in jur de 15 august, dupa incheierea secerisului), dar se pare ca este vorba de ZECI DE MILIOANE DE EURO.

O vara dusmanoasa

Din pacate, necazurile nu s-au oprit la nivelul primaverii. Vara, in ciuda faptului ca a adus precipitatii semnificative, a fost marcata, cel putin in ultimele trei saptamani, de numeroase fenomene periculoase.

Pana la data de 10 iulie, au fost afectate de grindina, torenti, baltiri si vijelii culturile de pe circa 3.000 de hectare, pierderile de productie fiind intre 30 si 100 la suta.

Cele mai mari pagube s-au produs la Buciumeni, Nicoresti, Poiana, Valea Marului, Corni si Urlesti. Nu s-a facut inca o evaluare, dar se pare ca s-au dus pe apa Sambetei, cu acest prilej, peste doua milioane de euro…

La grau, doar 1.700 kg/ha…

De cateva zile, in judetul nostru a inceput secerisul, iar recoltele ce rezulta nu sunt deloc incurajatoare. La grau, spre exemplu, pana pe 10 iulie se recoltasera 8.336 de hectare din cele 67.504 ha cultivate cu amintita planta (circa 13 la suta) si se estimeaza ca productia medie realizata nu va trece de 1.700 de kilograme la hectar. Hotarat lucru, painea ne este pusa in pericol daca se confirma cifrele!

Daca ne uitam pe productiile realizate in ultimii 10 ani, descoperim ca doar in 2007 s-a mai coborat sub o medie de 2.000 kg de grau pe hectar. Ba chiar anul trecut am avut o recolta excelenta: 3.450 kg/ha.

Nici la orz si orzoaica nu stam prea stralucit, productiile fiind sub 1.500 kg pe hectar. Pana pe 10 iulie, se recoltasera 3.585 din cele 4.863 de ha de orz (64 la suta) si 3.172 ha din cele 5.224 cultivate cu orzoaica de bere (61 la suta).

Samsarii nu au mila!

In ciuda faptului ca recoltele se anunta extrem de mici, zeci de samsari cutreiera in lung si in lat judetul pentru a incerca sa-i pacaleasca pe tarani. Fermierii sunt fortati de imprejurari (trebuie sa plateasca materiile prime si materialele luate pentru a infiinta culturile, au credite bancare, au leasing la tractoare si utilaje etc) sa vanda urgent recolta, insa angrosistii si samsarii (comercianti care activeaza pe piata neagra) s-au inteles, se pare, sa ofere preturi de mizerie.

Se vorbeste de preturi ridicole, de numai 30 de bani pe kilogramul de grau, ceea ce inseamna ca taranii pot scoate pe hectar numai 450-600 de lei, adica undeva la jumatate (daca nu si mai putin…) fata de cat au investit.

E drept, Politia a organizat mai multe filtre pentru depistarea celor care iau grau pentru piata neagra, insa impotriva cartelului marilor angrosisti nu are ce sa faca. Aici e necesara interventia Consiliului Concurentei, insa se pare ca aceasta institutie a pierdut de mult contactul cu realitatea. Asta ca sa nu spunem ca se banuieste ca unii functionari ai amintitei institutii sunt „in solda” angrosistilor…

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri