Unirea Alba: "Bomba ecologica" de la Cupru Min nu a fost Inca dezamorsata!

Starea de incertitudine privind situatia critica din Apuseni, de la cariera Rosia Poieni si iazul de decantare Valea Sesei continua, chiar si dupa vizita de sambata a presedintelui Traian Basescu in zona. Autoritatile locale au intrat in alerta imediat dupa ce S.C. Energomineral S.A., firma care timp de doi ani a exploatat si valorificat cuprul din cariera Rosia Poieni, a anuntat lunea trecuta ca a denuntat contractul de cooperare pe care il are cu Statul Roman prin S.C. Cupru Min S.A. Abrud si ca nu mai are bani sa asigure ecologizarea.

"Bomba ecologica", asa cum i se spune acum iazului de decantare Valea Sesei in care sunt depozitate apele acide provenite din fosta exploatare de cupru, nu a fost dezamorsata nici ieri, dupa o noua intalnire a prefectului de Alba Stefan Bardan cu responsabilii de la Energomineral. Din cauza datoriilor pe care acestia din urma le-au acumulat catre furnizorul de energie, exploatarea poate ramane total fara curent electric dintr-un moment in altul, dupa ce in 14 iulie a.c. exploatarea a fost deconectata partial.

O decuplare totala de la energie ar putea duce la o deversare si o poluare a Ariesului, si mai departe, cu efecte transfrontaliere. Tocmai intreruperea alimentarii cu electricitate, anuntata pentru marti (n.r. – azi, 21 iulie a.c.), a constituit si subiectul discutiilor de ieri dintre prefect si responsabilii Energomineral.

"Am facut presiuni catre cei de la Energomineral sa gaseasca o solutie pentru ca sa nu fie intrerupt curentul electric in cariera. Principala mea preocupare, ca prefect, este sa evitam o poluare", a precizat Stefan Bardan care a spus ca, deocamdata, nu a avut loc nicio deversare si ca cei de la Energomineral au asigurat ecologizarea prin alimentarea cu var a iazului pana inclusiv ieri. De la intreruperea curentului ar mai dura maxim 53 de ore pana la producerea unei poluari.

In paralel, ca urmare a informarilor pe care Institutia Prefectului Alba le-a facut in ultima perioada, la nivelul Ministerului Economiei se cauta solutii in conditiile in care activele detinute de Energomineral, cu tot cu responsabilitatea ecologizarii, trebuie preluate de Statul Roman, prin Cupru Min.

"Asteptam si noi o decizie a ministerului in sensul preluarii activelor. Toate detaliile ce tin de contractul de cooperare, de renegociere, de clauze, tin de Minister si nu de Institutia Prefectului", a adaugat prefectul Stefan Bardan. El a spus totusi ca nu i se pare normal cum a procedat S.C. Energomineral. "Energomineral a denuntat contractul de cooperare fara macar sa astepte concluziile comisiei de renegociere. A fost o denuntare unilaterala dar asta nu le da dreptul sa nu-si onoreze obligatiile pe care le au", a adaugat reprezentantul Guvernului in judetul Alba.

La randul sau, administratorul S.C. Energomineral S.A. sucursala Abrud, Lacramioara Popeia, a precizat ieri, dupa discutiile avute cu prefectul de Alba, ca exista putine sanse ca sa fie evitata o intrerupere totala a energiei electrice in cariera.

"Aceasta solutie trebuia gasita mai demult, nu acum. Am discutat cu cei de la firma care ne furnizeaza curent electric si le-am transmis propunerea prefectului insa nu cred ca sunt de acord. Inca nu am primit un raspuns concret", a declarat Popeia care a recunoscut ca societatea pe care o reprezinta are mari datorii la plata utilitatilor. Ea a reiterat ideea potrivit careia, ca urmare a denuntarii unilaterale a contractului inca din data de 2 iulie a.c., S.C. Cupru Min S.A. ar trebui sa preia toate activele, inclusiv ecologizarea. Momentan, S.C. Cupru Min S.A. nu are bani sa asigure 50-70 de tone var care trebuie aruncate zilnic in iazul de la Valea Sesei pentru neutralizarea apelor acide, operatiune ale carei costuri se ridica la circa 100.000 de lei pe zi.

spot_img

Ultimele știri