La nivelul judetului Alba, obiectivele specifice implementarii Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deseurilor menajere vizeaza mai multe etape. In primul rand este vorba despre inchiderea depozitelor orasenesti neconforme, potrivit calendarului stabilit de HG 349/2005 privind depozitarea deseurilor. In acest sens, s-a prevazut inchiderea a 8 depozite orasenesti de deseuri, pana la data de 16 iulie 2009, este vorba despre cele de la Sebes, Teius, Zlatna, Blaj, Cugir, Abrud, Campeni si Baia de Aries.
De asemenea, se afla in perioada de tranzitie depozitele de deseuri menajere din Aiud si Ocna Mures, pana in anul 2013, iar cel de la Alba Iulia pana in anul 2015. In ceea ce priveste inchiderea si ecologizarea depozitelor din zonele rurale, procedura s-a derulat pana la 16 iulie 2009, fiind de asemenea extinse zonele deservite de serviciile de salubritate, in procent de suta la suta in mediul urban si de 90 la suta in cel rural. De asemenea, s-a pus un mare accent pe colectarea selectiva a deseurilor, asa cum ne-a declarat ing.
Vasile Todea, directorul coordonator al APM Alba, pe valorificarea deseurilor reciclabile: hartie/carton, plastic, sticla, metale si lemn, prin organizarea unor puncte sau centre de colectare. A fost promovata si stimulata compostarea individuala sau pe platforme satesti a deseurilor biodegradabile (deseurile alimentare, deseurile verzi din gradini etc), urmarindu-se reducerea cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare. In prezent, situatia in domeniul gestionarii deseurilor menajere si asimilabile se prezinta astfel: depozitele de la Teius si Sebes au sistat activitatea de depozitare la 31 decembrie 2006.
La depozitul de la Sebes au fost finalizate lucrarile de inchidere a depozitului – receptia lor a avut loc in data de 18 iunie 2009. Pentru cele 6 depozite de la Cugir, Blaj, Zlatna, Campeni, Abrud si Baia de Aries, care au avut ca termen pentru sistarea depozitarii data de 16 iulie 2009, APM Alba a notificat primariile, anuntandu-le ca au obligatia de a sista depozitarea la termenul amintit si trebuie sa-si respecte obligatiile de mediu in ceea ce priveste inchiderea si ecologizarea depozitelor.
De asemenea, primariile trebuie sa asigure colectarea si transportul deseurilor menajere de la populatie, prin intermediul unui agent de salubritate, catre statia de transfer, respectiv depozitul de deseuri cel mai apropiat, care ramane in functiune, din judetul nostru sau din cele limitrofe. In prezent, deseurile menajere de la Baia de Aries si Cugir, reziduurile de la Statia de sortare si transfer Zlatna, respectiv deseurile compactate de la Statia de transfer Abrud sunt transportate la Depozitul ecologic de la Cristian – judetul Sibiu; deseurile menajere de la Campeni sunt colectate si transportate la Depozitul de deseuri menajere din Turda, judetul Cluj, iar cele de la Blaj ajung la Depozitul de deseuri menajere Medias, judetul Sibiu.
In ceea ce priveste reabilitarea spatiilor de depozitare din zona rurala, APM Alba a notificat administratiile publice locale cu privire la obligatiile pe care le au, de a inchide si a reabilita spatiile de depozitare a deseurilor menajere pana la data de 16 iulie 2009.
De asemenea, primariile din zonele rurale au fost anuntate, la momentul potrivit, ca trebuie sa asigure colectarea si transportul deseurilor menajere de la populatie, prin intermediul unui serviciu/agent de salubritate, catre statia de transfer sau depozitul de deseuri cel mai apropiat, astfel incat sa se evite depozitarea resturilor menajere in zone necorespunzatoare, in spatii neamenajate sau pe cursurile de apa.
APM Alba, impreuna cu Comisariatul Judetean Alba al Garzii Nationale de Mediu, in lunile iulie, august si septembrie au verificat toate cele 96 de spatii de depozitare de pe teritoriul celor 33 de comune, concluzia fiind una singura: a fost respectata directiva europeana de inchidere a lor pana la 16 iulie 2009.
In judetul Alba sunt in functiune doua statii de transfer al deseurilor: una la Abrud – realizata cu fonduri Phare si cealalta la Zlatna -realizata printr-un program pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinti, prin care s-au alocat fonduri pentru reabilitarea sistemului de salubrizare din Zlatna, inchiderea si ecologizarea vechiului depozit de deseuri menajere si construirea Statiei de sortare si transfer a deseurilor menajere.