Unirea Alba: Abrudul sta pe o bomba ecologica si sociala gata sa explodeze

O bomba ecologica si sociala este pe cale sa explodeze in Muntii Apuseni dupa ce S.C. Energo Mineral S.A., societatea care are drept de exploatare si valorificare a cuprului din cariera Rosia Poieni si asigura neutralizarea apelor acide din iazul de decantare de la Valea Sesii a anuntat ca denunta unilateral contractul de cooperare pe care il are cu statul roman, prin S.C. Cupru Min S.A. Abrud.

Lacramioara Popeia, administratorul unic al S.C. Energo Mineral S.A., a convocat ieri, la Abrud, o conferinta de presa in care a incercat sa explice motivele pentru care societatea a instiintat Ministerul Economiei, in data de 2 iulie a.c., ca nu mai doreste continuarea contractului de cooperare, semnat in vara anului 2007, pe o perioada de 10 ani de zile. Ea a declarat ca la baza acestei decizii stau cel putin doua motive si anume: refuzul autoritatilor romane de a renegocia contractul de cooperare in niste termeni mai prietenosi pentru Energo Mineral dar si imposibilitatea financiara de a mai asigura ecologizarea zonei ale carei costuri se ridica la ora actuala la 100.000 de lei pe zi.

Cupru Min n-are bani sa asigure ecologizarea

Conducerea societatii sustine ca este cu ecologizarea la zi insa zilele in care isi va mai permite sa asigure cele circa 50-70 de tone de var pe zi pentru neutralizarea apelor acide sunt numarate. Vestea proasta este ca nici Cupru Min, societatea care ar trebui sa preia ecologizarea in cazul in care Energo Mineral nu mai poate, nu dispune de bani existand astfel toate premisele unui dezastru ecologic cu implicatii transfrontaliere.

Nici situatia angajatilor nu este una mai fericita in conditiile in care cei 453 de oameni pe care Energo Mineral i-a reangajat in mai 2009 dupa ce i-a disponibilizat in februarie nu si-au mai primit salariile de cinci luni si jumatate, neexistand sperante ca ei sa vada in curand banii. Activitatea propriu-zisa de exploatare a cuprului a incetat in octombrie 2008. Si la S.C. Cupru Min S.A., care in prezent are 170 de angajati, au inceput disponibilizarile, din aceasta luna fiind trimisi acasa primii 17 oameni. Aici restantele salariale numara doua luni si jumatate.

Chiar si in aceste conditii, administratorul unic al S.C. Energo Mineral S.A., Lacramioara Popeia, sustine ca statul roman a aratat "o rezistenta absurda" in renegocierea contractului, preferand sa riste un dezastru ecologic si social in Muntii Apuseni. Ea nu a putut preciza care au fost cerintele concrete pe care societatea pe care o reprezinta le-a ridicat in cadrul negocierii intrucat "contractul de cooperare este unul secret". Popeia a spus ca acesta a inceput oricum cu stangul in conditiile in care, sustine ea, una li s-a promis pe hartie si alta au gasit la fata locului.

"Din cauza tehnologiilor foarte invechite nu am putut realiza decat 33% din programul de productie impus. (…) Ni s-a promis o capacitate de 7500 de tone pe zi pentru ca, abia dupa investitiile pe care le-am facut in tehnologii si echipamente sa ajungem la circa 4500 de tone pe zi. (…) Chiar si in aceste conditii am avut de platit aceeasi redeventa, aceleasi chirii, aceleasi facturi pentru asistenta tehnica", a explicat administatorul S.C. Energo Mineral S.A. Lacramioara Popeia sustine ca Energo Mineral a investit in carierea de la Rosia Poieni, din iunie 2007 pana acum, 38 de milioane de euro din cele 150 promise.

"Conducerea societatii a incercat sa sensibilizeze statul roman care de fapt e actionarul principal in S.C. Cupru Min S.A. Am propus tot felul de variante, am propus crearea unei societati mixte in care 15 la suta sa fie actionar Energo Mineral, 15 la suta Cupru Min si 70 la suta un finantator pe care il gasise Energo Mineral. Raspunsul Ministerului Industriilor a fost foarte evaziv (…) Nu se doreste renegocierea contractului", a concluzionat Popeia.

Statul roman nu e de acord cu rezilierea contractului

Nicolae Pavel, directorul S.C. Cupru Min S.A. a declarat ca statul roman nu este de acord cu denuntarea unilaterala propusa de S.C. Energo Mineral pentru simplul motiv ca societatea pe care o conduce a indeplinit toate obligatiile contractuale. Cat despre pretentiile ridicate de Energo Mineral in cadrul renegocierii, Pavel spune ca sunt unele imposibile.

"La baza semnarii contractului de cooperare sta o hotarare de guvern si un caiet de sarcini. Ceea ce propuneau ei presupunea modificarea unei hotarari de guvern si a caietului de sarcini, ceea ce nu se poate", a precizat directorul S.C. Cupru Min S.A., care a spus ca una dintre pretentiile ridicate de Energo Mineral a fost ca sa-i fie cedata licenta de exploatare a cuprului, detinuta acum de S.C. Cupru Min S.A. "Parerea mea este ca nu si-au dorit de fapt renegocierea si au emis pretentii absurde pentru a avea motiv sa plece", a concluzionat Pavel.

Situatie transata in instanta

Administratorul S.C. Energo Mineral S.A. a declarat ca, in conditiile in care statul roman nu este de acord cu ruperea contractului, societatea are de gand sa solicite in instanta acest lucru. Potrivit Lacramioarei Popeia termenul pe care Energo Mineral l-a dat statului roman expira chiar in aceasta saptamana. Societatea cu sediul in Bucuresti a deschis deja un proces celor de la Cupru Min in care solicita recuperarea de investitii in valoare de 10 milioane de euro.

spot_img

Ultimele știri