Jetrun aduce în România pungi biodegradabile, care pot fi transformate în compost. Cum poți comanda

BioBag. Iată numele unui brand de pungi biodegradabile care este disponibil de astăzi și pe piața românească. Pungile vor fi comercializate în România de compania Jetrun, ai căror reprezentanți dau asigurări că plasticul folosit nu dăunează mediului înconjurător, precum cel oxo-degradabil.

biobag pungi biodegradabile

Gama BioBag este variată. Cuprinde cinci tipuri de pungi pentru întrebuințări diferite: pentru gunoi menajer, pentru deșeuri vegetale, pentru reziduurile animalelor de companie și pentru alimente. Acestora li se adaugă folia din plastic biodegradabil și un coș de gunoi ventilat, special creat pentru deșeuri alimentare. Produsele pot fi comandate de pe site-ul Jetrun.

Green Report Shop Casa ECO

Plastic cu adevărat biodegradabil

Pungile biodegradabile BioBag sunt confecționate dintr-un plastic produs de compania italiană Novamont, din polibutirat și amidon obținut din porumb nemodificat genetic. Adrian Moisa, managerul Jetrun, insistă asupra faptului că materialul este „biodegradabil, composabil în condiții obișnuite, acasă”, spre deosebire de pungile oxo-degradabile din comerț, confecționate din „polietilenă și aditivi care se fragmentează și se descompun în instalații specializate de compostare, la 80 de grade.”

Precizările importatorului vin în contextul dezbaterii din spațiul public privind pungile promovate ca biodegradabile. Multe dintre acestea sunt confecționate tot din materiale dăunătoare mediului, care au însă capacitatea de a se descompune în bucăți mai mici. Ele rămân însă în natură, contribuind la poluarea cu micro-plastic. Problema a fost semnalată recent de Fundația Ellen MacArthur și alte 150 de ONG-uri, care cer interzicerea ambalajelor din plastic oxo-degradabil.

Potrivit managerului Jetrun, produsele BioBag sunt însă certificate ca „biodegradable și complet compostabile”, potrivit standardului european EN 13432, standardului American ASTM D6400 și standardului Australian AS 4736. Cu alte cuvinte, resturile alimentare și vegetale pot fi transformate în compost, cu tot cu pungile în care au fost aruncate, fără a fi nevoie de tehnologii industriale.

Cât de scumpe sunt pungile BioBag

Singurul dezavantaj al pungilor BioBag este prețul. Potrivit lui Adrian Moisa, produsele sunt de două sau chiar de trei ori mai scumpe decât cele de pe piață. Prețul nu ar trebui să fie însă un impediment pentru cei cu adevărat responsabili, crede Adrian.

Ar trebui introduse nu doar online pentru consumatorii responsabili, ci și de către retailerii responsabili. Legea pungilor interzice doar pungile cu mâner, nu și cele de la fructe legume. Retailerii și-ar putea asuma însă introducerea la raft a unor pungi biodegradabile, chiar dacă sunt mai scumpe.

Vă amintim că, în luna octombrie 2017, Guvernul a decis să limiteze consumul de pungi subțiri de unică folosință, prin modificarea legii 249/2015. Astfel, din 1 iulie 2018, se interizice introducerea pe piața națională a pungilor cu mâner confecționate din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni). Ulerior, din data de 1 ianuarie 2019, se interzice și comercializarea acestora.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri