Ungaria a interzis cianura, in Romania initiativa este blocata

Coalitia „Cyanide-Free Hungary!” a obtinut o victorie decisiva luni, cand parlamentul de la Budapesta a votat in favoarea interzicerii cianurii in tehnologia miniera. In Romania, initiativa similara, sustinuta de coalitia „Romania fara cianuri”, ramane blocata pe termen nedefinit in Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, se plang ONG-istii.

Greenpeace CEE, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Fundatia pentru Parteneriat si Terra Mileniul III se numara printre ONG-urile care sprijina propunerea legislativa inaintata in parlamentul roman de catre senatorii Peter Eckstein Kovacs (UDMR) si Gheorghe Funar (PRM) pentru interzicerea cianurii.

„In ultima vreme nu s-a mai intamplat nimic. Legea este in continuare blocata la Comisia pentru industrii din Camera Deputatilor. In toata dementa politica de acum nu cred ca putem sa ne punem mari sperante. Eventual din sesiunea parlamentara urmatoare incepem din nou demersurile, adica incepand cu luna februarie. Este foarte bine ca avem un exemplu de succes cu Ungaria. Mai sunt si alte state europene care au facut lucrul acesta cu mult timp inainte, dar Ungaria era direct interesata, fiind un proiect cu impact transfrontalier”, a declarat pentru Green Report Ioana Ciuta, director executiv Terra Mileniul III.

Precedentul maghiar

Legea care interzice cianurile, sprijinita in Ungaria de coalitia unor ONG-uri de mediu, a primit 356 de voturi in favoare si unul impotriva. Printre organizatiile neguvernamentale ce au militat pentru initiativa legislativa se numara Protect the Future (Védegylet), Greenpeace Ungaria, Friends of the Earth Ungaria, dar si LMP, partidul ecologist al Ungariei.

„Interzicerea mineritului pe baza de cianura este un precedent important si speram ca nu va intarzia sa ii afecteze si pe vecinii nostri. Ea va incuraja si Uniunea Europeana sa promoveze regulamente similare, transformand astfel regiunea si intreaga Europa intr-un loc mai sigur pentru locuit”, a declarat Szegfalvi Zsolt, director Greenpeace Ungaria.

10 ani de la dezastrul ecologic de la Baia Mare

Potrivit coalitiei ONG-urilor din Romania, mineritul cu cianuri este una dintre cele mai murdare industrii din lume. Printre efectele pe termen lung se numara poluarea cursurilor de apa si a panzei freatice, distrugerea vietii acvatice a raurilor si otravirea unor specii de pasari. Poluarea afecteaza pe termen lung reproducerea si dezvoltarea pestilor, iar pentru om o lingurita cu 2% solutie de cianura este fatala. Cianura este folosita pentru a separa metale ca aurul, argintul si cuprul de minereuri.

Votul din parlamentul maghiar vine cu cateva zile inainte de comemorarea a 10 ani de la cel mai mare accident ecologic din Europa central-estica. Pe 30 ianuarie 2000, o cantitate masiva de cianura a ajuns in raul Lapus, iar apoi in Somes si mai departe spre Tisa si Dunare, din cauza unui accident de la societatea Aurul din Baia Mare.

Peste 1.400 de tone de peste au murit atunci, iar mijloacele de subzistenta a sute de pescari au disparut.

Foto: emaramures.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri