Doi lucrători silvici din Harghita apar într-o filmare în timp ce scot cu forța din bârlog patru pui de urs în vârstă de 2-3 săptămâni. Fapta poate fi pedepsită cu până la un an de închisoare. Garda Națională de Mediu caută în continuare puii.
În filmare, doi lucrători silvici aduc dintr-un bârlog patru pui de urs, îi trântesc pe pământul înghețat și îi manevrează brutal pentru a le afla sexul.
În acest context, Ministerul Mediului a transmis:
„Acțiunile reprobabile ale acestor persoane sunt de natură penală și încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârșirea următoarelor fapte:
- orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
- perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
- deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.”
La ora 14:30, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Harghita au ajuns la fata locului evaluează situația pe teren. Până în acest moment, puii de urs – care ar avea două sau trei săptămâni – nu au fost identificați și căutările continuă, în pofida condițiilor meteo neprielnice pentru astfel de activități și a configurației terenului.
„Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni. În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuși să identifice exemplarele, comisarii de mediu și experții în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluție pentru ca puii de urs să supraviețuiască și vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan”, a mai transmis ministerul.
„Este inadmisibil ceea ce s-a făcut acolo, clar aceste fapte sunt sancţionate penal, pentru că legislaţia privind protejarea habitatelor naturale sancţionează penal orice perturbare a vieţii acestor animale sălbatice”, a declarat și ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru Agerpres.
Citește și:
Selfie-urile cu animale sălbatice au un impact negativ asupra acestora
O fostă bază militară sovietică, transformată în sanctuar pentru animale sălbatice