Tarile Uniunii Europene si guvernele din Egipt, Israel si Siria, plus alte tari din lumea araba, au initiat vineri o serie de discutii pe tema unei piete comune pentru energia regenerabila, potrivit Earth Times.
„Cooperarea noastra are sens pe un numar de nivele – UE are experienta si expertiza semnificative in energiile regenerabile, in timp ce potentialul pentru acest sector al partenerilor din sud este enorm”, a declarat Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relatii externe.
Tarile UE trebuie sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul inregistrat in 1990, pana in 2020. Din acest motiv, 20% din energie trebuie sa provina din surse regenerabile. Saptamana aceasta Comisia Europeana a avertizat ca tintele nu vor fi indeplinite daca investitiile in energia curata nu cresc cu 50 de miliarde de euro in urmatorul deceniu.
Benita Ferrero-Waldner le-a cerut delegatiilor prezente la conferinta pentru energie de la Bruxelles sa lucreze la un regulament care sa puna bazele unei piete comune si sa gaseasca metode de finantare pentru cercetare si infrastructura.
UE si vecinii din sud negociaza de mai mult timp pe aceasta tema. In iulie 2008, liderii europeni au decis sa construiasca in jurul Marii Mediterane surse regenerabile de energie, care sa genereze 20 de gigawati. Proiectul are ca termen limita anul 2020.
In plus, UE a finantat o serie de proiecte, printre care se numara surse de energie eoliana si solara in sudul si estul Mediteranei, si un studiu menit sa identifice locatiile cu potential pentru alte intalatii de acest tip.
Foto: Reuters