Siemens va lansa pana la sfarsitul acestui an prima turbina eoliana offshore fara fundatie din Romania. Turbina va fi ancorata prin fire de fundul marii si nu va necesita platforma de sustinere.
Potrivit reprezentantilor companiei, este inca prea devreme de estimat diferenta de pret fata de cea clasica, dar turbina flotanta va avea o serie de avantaje in special in reducerea costurilor de montare. In plus, amplasarea acestor turbine in Marea Neagra este o solutia pentru viitorul producerii de energie eoliana din Romania, in contextul in care capacitatea terestra din zona Dobrogei se va restrange odata cu dezvoltarea marilor parcuri eoliene din urmatorii ani.
”Romania are o mare problema cu platforma orientala, care este foarte ingusta. Exista potential si diverse proiecte in diverse stadii de planificare, dar nu si legislatie in acest domeniu”, a declarat Petru Ruset, directorul Diviziei Energy Products Solutions&Services din cadrul Siemens.
Precedent in Norvegia
Prima turbina plutitoare de mari dimensiuni a fost amplasata in Norvegia si este sustinuta la o adancime de 220 de metri. Proiectul ”Hywind” a fost dezvoltat de companiile Siemens si StatoilHydro, iar in urmatorii doi ani va fi testat pentru a oferi o analiza amanuntita a acestui concept.
Turbina Hywind a fost conceputa pentru amplasarea la adancimi de 120-700 de metri, fapt ce ar putea deschide multe posibilitati in tehnologia turbinelor eoliene offshore. Turbina are o lungime de 107 metri, este ancorata cu cabluri flexibile de otel si are centrul de greutate sub suprafata apei.
Siemens este unul dintre cei mai importanti producatori de turbine eoliene la nivel mondial si lider de piata pe segmentul offshore. In anul 2008, compania a generat 19 miliarde de euro, reprezentand o patrime din totalul vanzarilor, numai prin intermediul produselor si serviciilor axate pe productia energiei verzi. Un total de un miliard de euro a fost investit in dezvoltarea tehnologiilor ecologiste. De asemenea, reprezentantii Siemens preconizeaza ca in 2011 tehnologia verde sa genereze 25 de miliarde de euro.
In Romania, Siemens detine zece companii, cu un total de 2.100 de angajati. Pentru anul 2009, cifra de afaceri a diviziilor din Romania s-a ridicat la 260 de milioane de euro.
Text de Raluca Petrescu
Foto: StatoilHydro